Και τι είναι τελικά η άνοιξη; Είναι εικόνες, μυρωδιές, ήχοι, αναμνήσεις! Αυτή η εβδομάδα επιβεβαίωσε ακράδαντα τη φράση του Ο. Ελύτη πως «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις». Εμείς, λοιπόν μαζί με τα παιδιά «την φτιάξαμε»!

Επιμέλεια: Σέβα Γεωργαλλή, Νηπιαγωγός

 

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν γεμάτη χρώματα, ήχους και μικροσκοπικούς φίλους! Η άνοιξη μπήκε για τα καλά στις καρδιές μας (παρότι ο καιρός δεν θύμιζε και πολύ άνοιξη) και μαζί της, ένας συναρπαστικός κόσμος: αυτός των εντόμων! Εδώ και καιρό τα παιδιά παρατηρούν τα εντομάκια στην αυλή και η αλήθεια είναι πως δεν τα αφήνουν και πολύ στην ησυχία τους!

Οι μικροί μας εξερευνητές βούτηξαν με ενθουσιασμό σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των μικρών αυτών πλασμάτων. Διαβάσαμε παραμύθια με πρωταγωνιστές έντομα, παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα οπτικοακουστικό υλικό που μας αποκάλυψε τα μυστικά τους, μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά τους, τα μέρη του σώματός τους και την πολύτιμη σημασία τους για τον πλανήτη μας. Μάθαμε για τον κύκλο ζωής τους, παρακολουθώντας με περιέργεια τις μεταμορφώσεις τους. Οι ιστορίες μάς ταξίδεψαν στον κόσμο της πασχαλίτσας, που χρειάστηκε βοήθεια, στην ιστορία της κάμπιας που εξαφανίστηκε και ξαναβρέθηκε, στην απίστευτη μεταμόρφωση της πολύ πεινασμένης κάμπιας, στον μύθο της αράχνης και στις περιπέτειες της φιλικής μέλισσας Σουσού.

Ταξιδέψαμε σε μια εικονική πινακοθήκη, όπου πολύχρωμες πεταλούδες ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μας, γεμίζοντάς μας με χαρά και θαυμασμό. Στη συνέχεια, μεταμορφωθήκαμε και εμείς σε μικρά έντομα, μιμούμενοι τις κινήσεις τους σε ένα διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι. Μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας κατέκτησαν οι εργατικές μέλισσες! Ανακαλύψαμε τον μαγικό τρόπο που φτιάχνουν το γλυκό μέλι και μάθαμε για την ενδιαφέρουσα κοινωνία τους, τον ρόλο κάθε μέλισσας και τα πολύτιμα προϊόντα που μας προσφέρουν.

Δοκιμάσαμε τις γνώσεις μας με διασκεδαστικά αινίγματα για τα έντομα και μάθαμε να τα διακρίνουμε από άλλα ζώα. Δεν έλειψαν φυσικά και τα μαθηματικά παιχνίδια! Μετρήσαμε σε δυάδες και παίξαμε με τις βούλες της πασχαλίτσας, προσπαθώντας να συμπληρώσουμε τους αριθμούς. Τα παιδιά μέτρησαν, έγραψαν και πρόσθεσαν πόδια ζώων.

Η δημιουργικότητά μας άνθισε μέσω των κατασκευών! Ξεπρόβαλλαν χαριτωμένες πασχαλίτσες καθώς και όμορφες μέλισσες με τις κυψέλες τους. Ζωγραφίσαμε τα στάδια ζωής της πεταλούδας και αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη να αποτυπώσει ένα ανοιξιάτικο τοπίο γεμάτο χρώματα και ζωή.

 

Η εβδομάδα μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στη Μελισσοκομική! Πώς και πώς περίμεναν τα παιδιά να δουν από κοντά όλα όσα συζητήθηκαν!

Και τι είναι τελικά η άνοιξη; Είναι εικόνες, μυρωδιές, ήχοι, αναμνήσεις! Αυτή η εβδομάδα επιβεβαίωσε ακράδαντα τη φράση του Ο. Ελύτη πως «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις». Εμείς, λοιπόν μαζί με τα παιδιά «την φτιάξαμε»!