Πώς ορίζονται οι Πρώτες Βοήθειες; Με ποια μέσα μπορούν να μεταφερθούν οι τραυματίες ή οι ασθενείς; Πότε και για ποιους λόγους χρησιμοποιείται η μηχανή του Ε.Κ.Α.Β.;

Επιμέλεια: Μαρία Λεβέντη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε’ και  της ΣΤ ‘ τάξης του Δημοτικού μας Σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Σκοπός του Ε.K.A.B. (Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας) είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες καθώς και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιδίωξή μας ήταν να εδραιώσουμε στους μαθητές μας την κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και παράλληλα να τους μεταδώσουμε το μήνυμα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» αλλά και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, καθώς όχημα και μηχανή του ΕΚΑΒ αποτέλεσαν μέρος της δράσης.

Η παρουσίαση κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών και στη συνέχεια έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα σε θέματα που αφορούσαν στις Πρώτες Βοήθειες.

Επίσης, παρατήρησαν το εσωτερικό μέρος του ασθενοφόρου και πληροφορήθηκαν για τα μηχανήματα τα οποία το αποτελούν καθώς και τη λειτουργία τους.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγινε βιωματική παρουσίαση των μέσων με τα οποία μεταφέρονται οι τραυματίες ή ασθενείς (φορεία, νάρθηκες, κολάρα, αμαξίδια). Τέλος, έμαθαν πότε και για ποιους λόγους χρησιμοποιείται η μηχανή του ΕΚΑΒ.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα των διασωστών του ΕΚΑΒ που με προθυμία και αγάπη πραγματοποίησαν τη δράση και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παιδιών!