Ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποια είναι η διαφορά τους από τις μη ανανεώσιμες; Τι είναι η αειφορία; Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και η ανεμογεννήτριας;

Επιμέλεια: Ευδοξία Κοκκίνου και Ροδάνθη Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικοί

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ) Πεταλούδων. Η επίσκεψη των μαθητών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Φυσικής στην ενότητα «Ενέργεια» και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα: «Φροντίζω το περιβάλλον».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαφορά τους από τις μη ανανεώσιμες, καθώς και η έννοια της αειφορίας, ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, αφού πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι γνωριμίας και συναισθημάτων, οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο και γνώρισαν τη λειτουργία της γεωθερμίας, των φωτοβολταϊκών και της ανεμογεννήτριας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο εργαστήριο, όπου με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων παρατήρησαν μοναδικά στοιχεία της ροδίτικης φύσης και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Ο μικρός βοτανικός κήπος και η λειτουργία μιας πραγματικής ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών, βοήθησαν τους μαθητές να διαπιστώσουν τη σημασία της εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και η κυκλοφορία του νερού.

Ευχαριστούμε τον κ. Χάρη Συργιάννη και την κ. Κατερίνα Νεανίδου για τη ζεστή φιλοξενία και την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος.