Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη κίνηση νέων παγκοσμίως, με άνω των 57 εκατομμυρίων ενεργών μελών και 116 ιστορίας. Όραμα των Πρόσκοπων είναι να «Κάνουν τον Κόσμο Καλύτερο» και επιθυμούν να το πετύχουν αυτό συμβάλλοντας στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών, ώστε να ολοκληρώνονται ως άτομα και να τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μια καλύτερης κοινωνίας.

Επιμέλεια: Νίκος Δέτσης, Υπαρχηγός του Συστήματος Προσκόπων Ρόδου

 

Τα παιδιά του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της Ζ.Ε.Δ. να γνωρίσουν τα Προσκοπικά παιχνίδια.

 Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρότασή μας για να περάσουμε 1 διδακτική ώρα παίζοντας ως Πρόσκοποι. Τέσσερις Βαθμοφόροι του (ενήλικα στελέχη) είχαν ετοιμάσει ένα «σφιχτό» πρόγραμμα παιχνιδιών, με αναφορά στη μεσαιωνική Ρόδο. Συγκεκριμένα, τις δράσεις συντόνισαν η Γρηγοριάδου Γαλήνη, Αρχηγός στα Λυκόπουλα, ο Χατζηγιακουμής Μιχάλης, Αρχηγός στους Πρόσκοπους, η Δέτση Θεοδώρα, Υπαρχηγός στα Λυκόπουλα και ο Δέτσης Νίκος, Υπαρχηγός του Συστήματος Προσκόπων.

Έτσι, κυνηγήσαμε εισβολείς, χωριστήκαμε σε μικρότερες ομάδες, γνωρίσαμε την «πιστόλα» που μόλις μας έφεραν από την Άπω Ανατολή, αναμετρηθήκαμε στο πεδίο της μάχης και, στο τέλος, αφού τραγουδήσαμε στο καπηλειό των ιπποτών, μας διηγήθηκαν μια πρωτότυπη ιστορία!

Το παιχνίδι, όπως μας είπαν οι Πρόσκοποι, είναι από τα κύρια συστατικά του παιδαγωγικού προγράμματός του. Οι νέοι (παιδιά ή έφηβοι) παίζοντας εξωτερικεύουν ευκολότερα τα αισθήματά τους και αλληλοεπιδρούν χωρίς φίλτρα ή προστατευμένοι πίσω από τοίχους που στήνουν έναντι των γύρω τους (παιδιών ή ενηλίκων). Επίσης, το τραγούδι μεταδίδει μηνύματα και ιδέες που δύσκολα περνούν με νουθεσίες ή λόγους.

Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη κίνηση νέων παγκοσμίως, με άνω των 57 εκατομμυρίων ενεργών μελών και 116 ιστορίας.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1910, με περίπου 20.000 ενεργά μέλη που μπορείτε να βρείτε σε 276 σημεία, σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Όραμα των Πρόσκοπων είναι να «Κάνουν τον Κόσμο Καλύτερο» και επιθυμούν να το πετύχουν αυτό συμβάλλοντας στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών, ώστε να ολοκληρώνονται ως άτομα και να τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μια καλύτερης κοινωνίας.

Η συμμετοχή στην Προσκοπική κίνηση είναι εθελοντική. Στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών (Βαθμοφόροι).

Αν κάποιος, ενήλικος ή παιδί, ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω των social media @1scoutsrhodes (Instagram), 1scoutsrhodes (facebook), στο email spr.2035@sep.org.gr και στα κινητά 6944804078 (Μαυρουλέας Δημήτρης) & 6946945851 (Δέτσης Νίκος).