Ποιο είναι ένα από τα αρχαιότερα πάρκα στον κόσμο που βρίσκεται στο νησί μας, με τη δημιουργία του να θεωρείται σχεδόν ταυτόχρονη με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου (408 π.Χ.);

Επιμέλεια: Ρένα Κακούλη, Εκπαιδευτικός

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν ένα από τα αρχαιότερα πάρκα στον κόσμο, το Πάρκο του Ροδινιού, με τη δημιουργία του να θεωρείται σχεδόν ταυτόχρονη με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου (408 π.Χ.).

Με αφορμή τη διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων της Γλώσσας και της Ιστορίας, τα παιδιά απόλαυσαν την περιήγηση στο Πάρκο, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τα μυστικά του.

Η πλούσια και εντυπωσιακή βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά, οι λιμνούλες με τα νούφαρα, τα ξύλινα γεφυράκια, τα μονοπάτια, οι χώροι ξεκούρασης, το ρωμαϊκό σύστημα υδροδότησης της αρχαίας πόλης της Ρόδου καθώς και τα ταφικά μνημεία και οι σπηλιές αποτέλεσαν τα στοιχεία εκείνα, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού να αντιληφθούν την αξία του νερού στη φύση και στους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, ακολούθησε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του νερού και του περιβάλλοντος. Έπειτα, ανακάλυψαν την αξία και τη συνάφεια της ανακύκλωσης με τη φύση και το νερό. Ακόμα, τα παιδιά περιέγραψαν το τοπίο, αρχικά με τις αισθήσεις και έπειτα γραπτά, αφουγκράζοντας τους ήχους της φύσης και δημιουργώντας γραπτό κείμενο με ροή και συνοχή.

Στο τέλος, συνδύασαν τα αρχαία στοιχεία του Πάρκου με την τοπική ιστορία της Ρόδου στα γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια.