Το Εργαστήριο Ψυχολογίας Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σάς προσκαλούν να παρακολουθήσετε την Ημερίδα με θέμα:
«Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 (9:00-13:30) στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Στόχος της είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις νέες παιδαγωγικές τάσεις και προοπτικές των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα σε μεθόδους και καλές πρακτικές ενσωμάτωσής τους στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία.
Η εισαγωγή των ψηφιακών τεχνολογιών από μόνη της δεν θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις των μαθητών και το μετασχηματισμό της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας. Προκειμένου να αξιοποιηθούν επαρκώς οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση και να ενταχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος του συνόλου των μαθητών, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο το οποίο θα παρέχει το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τη βέλτιστη ενσωμάτωση και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Ο σχεδιασμός της εισαγωγής και αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της εκπαίδευσης που εδράζεται σε ερευνητικά δεδομένα μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο πλαίσιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ημερίδα θα επιδιώξει να εστιάσει στους παρακάτω δύο άξονες:
(α) ανάδειξη καλών πρακτικών και καινοτόμων τάσεων στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και
(β) ανάπτυξη διαλόγου για την ένταξη των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν, ώστε να προάγουν την ενεργό εμπλοκή του συνόλου των μαθητών και να επιφέρουν προστιθέμενη αξία στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις αναζητήσεις τους, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις και εργαστήρια.
Πρόγραμμα Ημερίδας «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
Κυριακή 12 Μαρτίου 2023
9:00-9:30
Αίθουσα «Καλλιπάτειρα»
Προεδρείο: Αλιβίζος Σοφός-Κυριάκος Κυριακούλης
Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
9:30-10:00
Αίθουσα «Καλλιπάτειρα»
Αλιβίζος Σοφός, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Ψηφιακή Εκπαίδευση quo vadis?»
10:00-10:30
Αίθουσα «Καλλιπάτειρα»
Ευριπίδης Αναγνωστάκης, Καθηγητής πληροφορικής-Διευθυντής Λυκείου «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
«Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση: η προσέγγιση των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
10:30-11:00
Αίθουσα «Καλλιπάτειρα»
Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Microsoft Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα
«Μαθητές του μέλλοντος: δεξιότητες και πιστοποιήσεις για την ψηφιακή οικονομία»
11:00-11:30
Διάλειμμα
11:30-12:30
Εργαστήριο «Ήρωνας»
Σπυρίδων Σπύρου, Υπ. Διδάκτορας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παναγιώτης Κανύχης, Υπ. Διδάκτορας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δημήτριος Σπανός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Δημιουργία και αξιοποίηση διαδραστικού, εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού με την Canva»
12:30-13:30
Αμφιθέατρο «Αρχιμήδης»
Μάριος Χατζημιχάλης, καθηγητής Πληροφορικής, Διευθυντής Γυμνασίου «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
«One to one devices and learning»
Πληροφορίες για τα εργαστήρια:
«Δημιουργία και αξιοποίηση διαδραστικού, εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού με την Canva»: Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσοι το παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό υλικό με την online πλατφόρμα δημιουργίας ψηφιακού υλικού «Canva». Η «Canva» ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο με το οποίο ο χρήστης μπορεί να οπτικοποιήσει με εντυπωσιακό τρόπο τις πληροφορίες και τα δεδομένα που διαθέτει. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει πολλά και διάφορα γραφικά, όπως αφίσες, παρουσιάσεις, κόμικς, σχέδια μαθήματος, ημερολόγια, αναρτήσεις για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Facebook, LinkedIn κ.ά.), εξώφυλλα, infographics, διαφημίσεις, φυλλάδια και όχι μόνο, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένων γνώσεων γραφίστα.
«One to one devices and learning»: Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσοι παρακολουθήσουν το εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ως μαθητές σε μία διδασκαλία η οποία, θα πραγματοποιηθεί εφαρμόζοντας το μοντέλο «One to One Devices and Learning». Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές και θα αντιληφθούν όλα τα εκπαιδευτικά οφέλη που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο διδασκαλίας σε μία τάξη. Με τον όρο «One to One Devices and Learning» αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο κάθε συμμετέχων (μαθητής ή εκπαιδευτικός) έχει τη δική του συσκευή. Βέβαια, εκτός από τον εξοπλισμό, αυτό το μοντέλο απαιτεί νέα και προσεκτικά μελετημένη: κουλτούρα, εκπαίδευση, υποστήριξη, λογισμικό, πόρους, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και προστασία.