Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και -όπως είναι φυσικό (για τους περισσότερους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου), το ιδανικό σκηνικό έχει χιονισμένα έλατα, αναμμένο τζάκι και χιονοπόλεμο! Ωστόσο, στις νησιωτικές περιοχές της ΝΑ Μεσογείου (βλ. Ρόδο, για παράδειγμα), τα χιονισμένα Χριστούγεννα αποτελούν διακαή πόθο μικρών και μεγάλων, γεγονός που συμβαίνει σπάνια.

Επιμέλεια: Γιώργος Ξανθόπουλος, Καθηγητής Μουσικής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον»

 

Οι ίδιες, θερμές καιρικές συνθήκες επικρατούν συνήθως και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, ώστε μια από τις θερμότερες περιοχές της Αμερικής να αποτελεί την γενέτειρα των πιο ξακουστών γιορτινών τραγουδιών, με θέμα το χιόνι!

Το «White Christmas» είναι ένα τραγούδι του Irving Berlin, που αναπολεί ένα παλιομοδίτικο χριστουγεννιάτικο σκηνικό . Το τραγούδι γράφτηκε για τη μουσική ταινία του 1942 «Holiday Inn».

Η σύνθεση κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα 15α Όσκαρ.

O I. Berlin το συνέθεσε το 1940, στη ζεστή La Quinta της Καλιφόρνια , ενώ διέμενε στο ξενοδοχείο La Quinta.

Η δημοφιλέστερη εκδοχή του «White Christmas» ανήκει στον σπουδαίο Bing Crosby, ο οποίος το έντυσε με τη μελωδική του φωνή το 1942.

Το «Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow!», είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον στιχουργό Sammy Cahn και τη συνθέτρια Jule Styne τον Ιούλιο του 1945 στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα (καθώς οι δημιουργοί ονειρεύονταν πιο ψυχρές συνθήκες). 

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά εκείνο το φθινόπωρο από τον Vaughn Monroe και κυκλοφόρησε αμέσως μετά την Ημέρα  των Ευχαριστιών και έγινε επιτυχία τα Χριστούγεννα.

Καταπληκτική και άκρως «εθιστική» είναι η εκτέλεση του μοναδικού Frank Sinatra, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1950.

Παρά το γεγονός ότι οι στίχοι δεν αναφέρουν καμία γιορτή, το τραγούδι θεωρείται χριστουγεννιάτικο παγκοσμίως, λόγω του χειμερινού του θέματος, που παίζεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και των εορτών, ενώ έχει διασκευαστεί σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις. Στο νότιο ημισφαίριο μπορεί να παιχτεί κατά τους χειμερινούς μήνες Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.