Ζητούμενο δεν είναι μόνο η μετάδοση της αγάπης για την αυτοκίνηση και τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά κυρίως η διάδοση του μηνύματος της οδικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Festival of Speed Rhodes, είχαμε τη χαρά να προσκαλέσουμε στα Εκπαιδευτήριά μας τον κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, οποίος παρέθεσε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου του σχολείου μας, με θέμα την οδική ασφάλεια.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο διοργανώθηκε στη Ρόδο μια μοναδική διεθνής εκδήλωση, με συμμετοχές περισσότερες από 6 χώρες. Μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου βρέθηκαν στο νησί μας και προσέφεραν στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες δυνατά συναισθήματα, εικόνες και ήχους σπάνιας ομορφιάς, προβάλλοντας ακόμη περισσότερο τον τόπο μας. Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου δημιούργησε παράλληλες υπαίθριες, ανοικτές για το κοινό εκθέσεις αυτοκινήτων, προβάλλοντας τη σύγχρονη αυτοκίνηση με σύγχρονα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα μοντέλα αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μερικά από αυτά τα αυτοκίνητα στο σχολείο μας και να προσκαλέσουμε στα Εκπαιδευτήριά μας τον κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, οποίος παρέθεσε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου του σχολείου μας, με θέμα την οδική ασφάλεια.

Πίσω από την αίγλη και τη γοητεία της ταχύτητας εντυπωσιακών οχημάτων, λανθάνουν βασικές αρχές οδικής συμπεριφοράς που μας αφορούν όλους, μικρούς και μεγάλους. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο κίνδυνος στους δρόμους είναι καθημερινός, γι’ αυτό και χρειάζεται η κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Η οδική ασφάλεια είναι υποχρέωση που ξεπερνά την ατομική ελευθερία, ενώ η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πρωταρχικό στοιχείο πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τους 3 παράγοντες που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια: τις υποδομές, την τεχνολογία και φυσικά τον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσω χαρακτηριστικών προσομοιωτικών βίντεο παρουσιάστηκε τι συμβαίνει στο σώμα μας τη στιγμή μιας σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χρήσης της ζώνης ασφαλείας και του κράνους, ακόμη και για μικρές αποστάσεις.

Όσον αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως οι βασικότερες αιτίες πρόκλησης ατυχήματος είναι η υψηλή ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής και η χρήση αλκοόλ. Κανένα σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να μας προστατέψει από την υπερβολική ταχύτητα σε περίπτωση ατυχήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, μερικές πρακτικές συμβουλές που αφορούν στον κάθε οδηγό είναι ο σεβασμός των ορίων ταχύτητας ακόμα και σε άδειους δρόμους, η αμυντική στάση ακόμα και σε θέση προτεραιότητας, η εγρήγορση πως κάποιος άλλος οδηγός μπορεί να κάνει λάθος καθώς και η πίστωση χρόνου στον εαυτό μας και στους άλλους οδηγούς ώστε να διορθωθεί ένα λάθος και να αποφευχθούν οι συνέπειες.

Ζητούμενο δεν είναι μόνο η μετάδοση της αγάπης για την αυτοκίνηση και τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά κυρίως η διάδοση του μηνύματος της οδικής ασφάλειας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεωργιάδη για την παρουσία του στο σχολείο μας και την πολύτιμη ενημέρωση που μας παρέθεσε.

Σύντομο βιογραφικό

Το πάθος για την οδήγηση και το γράψιμο έχει καθορίσει τις επιλογές του. Μπήκε στον χώρο του ειδικού Τύπου το 2001. Πριν φτάσει στη θέση του Αρχισυντάκτη και κατόπιν του Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού DRIVE και Διευθυντή του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, είχε περάσει από τις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης των περιοδικών F1 Racing και FASTER, συλλέγοντας πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Ήταν ο πρώτος από τον χώρο του έντυπου ειδικού Τύπου που θέλησε να δώσει ζωή, κίνηση και ήχο στο πολύτιμο «μέταλλο». Από το 2013 έχει δημιουργήσει περισσότερα από 50 videos με τα πιο συναρπαστικά supercars του πλανήτη. Μια πραγματικά σπάνια «συλλογή» για Έλληνα δημοσιογράφο. Η Οδική Ασφάλεια είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Από το 2016, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη του θεσμικού του ρόλου, δημιούργησε ένα πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για παιδιά σε συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, το οποίο παρουσιάζει σε περισσότερα από 4.000 μαθητές ετησίως. Από το 2018 είναι ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος ειδικού Τύπου που συμμετέχει στον θεσμό World Car Awards και ένας από τους 83 εκλέκτορες που ψηφίζουν για το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς. Όταν δεν δουλεύει (προσπαθεί να) τρέχει σε αγώνες αυτοκινήτου και καρτ. Ή πίσω από τις δύο του κόρες.

Φωτογραφίες