Ποια αξία που έχουν τα ζώα αυτά στην καθημερινή μας ζωή;

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Το αγρόκτημα προσέγγισαν εκπαιδευτικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, 2ος Θεματικός Άξονας «Φροντίζω το Περιβάλλον».

Σκοπός μας είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πως το περιβάλλον συμπεριλαμβάνει και τα έμψυχα όντα του. Τα παιδιά γνώρισαν τα ζώα του αγροκτήματος στην επίσκεψη στη Φάρμα Ρόδου, έπαιξαν παιχνίδια αναγνώρισης με τους ήχους που αυτά παράγουν, έκαναν αναγνωστικές προσπάθειες ώστε να καταλάβουν ποιο ζωάκι είναι που φωνάζει, αντιστοίχισαν μαμάδες με παιδιά, παρασκευάσαμε μπανανοτηγανίτες με αβγά, μπανάνες και βρόμη, μέτρησαν, πρόσθεσαν και αφαίρεσαν αβγά από αυγοθήκες, έφτιαξαν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες με χαρτόνια και πλαστελίνη, κατανόησαν ποια προϊόντα μάς δίνει κάθε ζώο και τραγούδησαν τραγούδια με θέμα τα ζώα του αγροκτήματος.

Για να εμπεδώσουν την αξία που έχουν τα ζώα αυτά στην καθημερινή μας ζωή, συγκρίναμε τους προϊστορικούς ανθρώπους με το σήμερα, παρουσιάσαμε σπηλαιογραφίες και τη σημασία της φωτιάς στην εξέλιξη του ανθρώπου. Ακόμα, δραματοποιήσαμε μύθους του Αισώπου όπως τον ψεύτη βοσκό και διασκεδάσαμε με αινίγματα! Τέλος, ζήσαμε μια εμπειρία ανεπανάληπτη, «αρμέξαμε» την αγελάδα της τάξης και νιώσαμε σαν αληθινοί κτηνοτρόφοι!

Φωτογραφίες