Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό «Βιβλιοπεριπέτειες», τον οποίο διοργάνωσε για 11η χρονιά, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου-ΔΟΠΑΡ. Οι φετινές «Βιβλιοπεριπέτειες» τίμησαν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, με αφορμή βιβλία σχετικά με γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέχρι την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα οποία μελέτησαν και επεξεργάστηκαν, δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές και τα δικά τους γραπτά κείμενα και έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Επιμέλεια: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Δημοτικού, δημιούργησαν το δικό τους «Άγαλμα που κρύωνε», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη και επηρεασμένοι από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Τα τμήματα Α’1 και Α’2 Δημοτικού απέσπασαν βραβείο για την κατασκευή τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Β’1 και Β’2 Δημοτικού δημιούργησαν τη δική τους «Αγορά της Σμύρνης», την οποία μετέτρεψαν σε επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και διέθεσαν για φιλανθρωπικό σκοπό, προκειμένου να ενισχύσουν με γραφική ύλη μαθητές από την Ουκρανία. Το επιτραπέζιο παιχνίδι τους απέσπασε βραβείο, ενώ το βιβλίο στο οποίο βασίστηκαν είναι «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων», των Ζήνωνα Ζαμπακίδη και Βασιλικής Μαρκάκη.

Τα παιδιά της Ε’1 Δημοτικού διακρίθηκαν με έπαινο, ενώ αντίστοιχα τα παιδιά της Στ’ Δημοτικού διακρίθηκαν με βραβείο για τα αντιπολεμικά κείμενα που συνέταξαν, έχοντας μελετήσει το βιβλίο «Το πέρασμα. Αϊβαλί – Σμύρνη 1922» της Λίλης Λαμπρέλλη.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού συμμετείχαν στον διαγωνισμό περιγράφοντας τα δικά τους «γιορτινά τραπέζια της Σμύρνης», αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» της Ελένης Δικαίου.

Αντίστοιχα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού συνέθεσαν τα δικά τους «λυπητερά τραγούδια της Γοργόνας», με θέμα τον ξεριζωμό, έχοντας βασιστεί στο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη «Η σπηλιά της γοργόνας».

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συγχαίρουν θερμά όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, εμπνεύστηκαν από τα προτεινόμενα βιβλία, «ταξίδεψαν» μέσω των ιστορικών γεγονότων και της μυθοπλασίας και δημιούργησαν τα δικά τους ξεχωριστά έργα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Φωτογραφίες