Ζει, σχεδόν αποκλειστικά, στα γλυκά νερά της Ρόδου και έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως ένας «πρωταθλητής της επιβίωσης», καθώς κατορθώνει να επιβιώνει σε εξαιρετικά ασταθή περιβάλλοντα. Ποιο είναι;

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία ΒασιλείουΒάσω Πίνδη, Εκπαιδευτικοί

 

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, τα τμήματα της Α’ Δημοτικού επισκέφθηκαν το Ενυδρείο Ρόδου, στο πλαίσιο των Μαθηματικών αλλά και της γνωριμίας με το «γκιζάνι», που αποτελεί ενδημικό είδος της Ρόδου. Εκεί, είδαν από κοντά πλάσματα της θάλασσας και του γλυκού νερού, ενώ γνώρισαν και είδη που απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο του Ενυδρείου και, παρατηρώντας τα εκθέματα του βυθού, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην εκτίμηση και μέτρηση ποσοτήτων. Φυσικά, η επίσκεψη δεν έμεινε μόνο σε μαθηματικούς στόχους, καθώς δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παρατήρηση του  μικρού ψαριού «γκιζάνι», που αποτελεί ενδημικό είδος της Ρόδου.

Το γκιζάνι ζει, σχεδόν αποκλειστικά, στα γλυκά νερά της Ρόδου και έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως ένας «πρωταθλητής της επιβίωσης», καθώς κατορθώνει να επιβιώνει σε εξαιρετικά ασταθή περιβάλλοντα. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά του, τις περιοχές στις οποίες ζει και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα πιο γνωστά ξενικά είδη της Μεσογείου Θάλασσας, όπως το εντυπωσιακό λεοντόψαρο.

Η επίσκεψη, εκτός από χαρά, γέμισε τους μικρούς μαθητές με ερεθίσματα και προβληματισμούς σε σχέση με την προστασία των ειδών που ζουν στα γλυκά νερά και τις θάλασσες του νησιού μας.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Υδροβιολογικού Σταθμού «Ενυδρείο» Ρόδου για τη φιλοξενία.

Φωτογραφίες