Ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων μας και φοιτητής, πλέον, στο τμήμα της Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου της Κρήτης, δέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και παρουσίασε στα δύο τμήματα της Β’ Γυμνασίου ένα υπέροχο οπτικοακουστικό υλικό για την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και την επιρροή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια διανόηση και τέχνη.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος

 

H πρώτη εβδομάδα του σχολικού έτους για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στη Β’ Γυμνασίου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλύτερο τρόπο. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, έχοντας ήδη μία εμπειρία με το συγκεκριμένο μάθημα από την προηγούμενη σχολική χρονιά, πιθανόν να το ταύτιζαν με τα γνωστικά αντικείμενα που θα πρέπει απλώς να… κλειδωθούν στο χρονοντούλαπο και να μην «ζορίζουν» πια τους μαθητές της εποχής μας!  Μια φρέσκια, επομένως, οπτική, από έναν νέο άνθρωπο, μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτερό τους, θα μπορούσε να τούς προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτούν τις θαυμαστές και πολλαπλές δυνατότητες της αρχαιογνωσίας και συνάμα να καλλιεργήσουν μία ουσιαστική σχέση εκτίμησης με κάτι… παλιό, που παραμένει, όμως, συγκλονιστικά ζωντανό και επίκαιρο! Μία τέτοια σχέση για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών διαμόρφωσε στα μαθητικά του χρόνια και ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας και έκτοτε, όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν έχει πάψει να την τροφοδοτεί και να την εμπλουτίζει με προσωπικές του έρευνες και αναζητήσεις.  

Ο Κωνσταντίνος, απόφοιτος των  Εκπαιδευτηρίων μας και φοιτητής πλέον στο τμήμα της Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου της Κρήτης, δέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και παρουσίασε στα δύο τμήματα της Β’ Γυμνασίου ένα υπέροχο οπτικοακουστικό υλικό για την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και την επιρροή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια διανόηση και τέχνη. Μεταξύ άλλων, τόνισε τη σύνδεση των αρχαίων ελληνικών με πολλούς τομείς του επιστητού και ξετύλιξε με χαρισματική μεταδοτικότητα τους λόγους για τους οποίους η γνώση των αρχαίων ελληνικών αξίζει να αντιμετωπίζεται όχι ως μία άχρηστη ενασχόληση, αλλά ως ένα προσόν άρρηκτα συνυφασμένο με τις δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης ενθουσίασε τους μαθητές μας, ενώ η ικανότητα του Κωνσταντίνου να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον τους και μάλιστα να το κεντρίζει με καίριες ερωτήσεις, σίγουρα άνοιξε για τους μαθητές μας άλλα παράθυρα θέασης για ένα μάθημα, που παραμένει διαχρονικής αξίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, σε πείσμα των γρήγορων αλλαγών των καιρών μας. Ο Κωνσταντίνος μοιράστηκε με τους μαθητές μας τη δική του εμπειρία με το μάθημα των αρχαίων από τα σχολικά του χρόνια και απάντησε με ειλικρινές ενδιαφέρον σε όλες τις εύστοχες ερωτήσεις τους, κερδίζοντάς τους αβίαστα με την αμεσότητα του λόγου του και τη ζεστασιά του χαρακτήρα του.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές μας για την υποδειγματική τους συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αλλά και τον Κωνσταντίνο για την ευγενή του καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας. Ευχόμαστε στον Κωνσταντίνο να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία των μαθητικών του χρόνων και στη φοιτητική του ζωή και στους μαθητές μας το ταξίδι τους στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών να είναι πολύ πιο ελκυστικό από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν. Σίγουρα, πάντως, η οπτική του Κωνσταντίνου για το μάθημα έχει θέσει ένα πρώτο γερό θεμέλιο για την εκπλήρωση της ευχής μας.   

Φωτογραφίες