Όταν γράφετε εξετάσεις… θυμηθείτε!
Στο α’ μέρος των πρακτικών συμβουλών διαβάσαμε χρήσιμες πληροφορίες για το άγχος και τι μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε σωστά τη μελέτη μας. Στο β’ μέρος θα μάθουμε τι πρέπει να θυμηθούμε, όταν γράφουμε εξετάσεις, πώς μπορεί η διατροφή να γίνει σύμμαχος στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων καθώς και τι να κάνουμε σε περίπτωση έντονου άγχους.
Επιμέλεια: Διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ Ανάδρασις»
1) Κατ’ αρχάς, αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε απογοητεύονται, και προσπαθούν να γράψουν με άγχος και «κακή» ψυχολογία, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να γράψουν τόσο καλά όσο πίστευαν. Παράλληλα, χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους, κάτι που οδηγεί στο να κάνουν επιπλέοντα λάθη ακόμα και ζητήματα που γνωρίζουν. Ο μόνος λόγος για να πάμε στο επόμενο θέμα, είναι όταν μας δυσκολεύει κάποιο ερώτημα. Σε αυτή την περίπτωση, το αφήνουμε στο τέλος για να το σκεφτούμε καλύτερα.
2) Ο κανόνας είναι πιο απλός.
Κοιτάμε το πρώτο θέμα/ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι, κρατάμε κάποιες υποσημειώσεις που θα μας βοηθήσουν αργότερα να το εξετάσουμε, το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.
Σκοπός είναι να απαντάμε πάντα στα θέματα που γνωρίζουμε, χωρίς να μας απασχολούν τα θέματα που ακολουθούν ή όσα δεν γνωρίζουμε να απαντήσουμε.
Έτσι, όταν φτάσουμε στο τέταρτο θέμα, θα έχουμε ήδη εξασκηθεί αρκετά με τα προηγούμενα ερωτήματα, ώστε να ανακαλέσουμε γνώσεις και τεχνικές που θα μας βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του «δύσκολου» θέματος. Παράλληλα, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ήδη αντιμετωπίσει επιτυχώς αρκετά ερωτήματα, δηλαδή έχουμε και καλύτερη ψυχολογία. Να θυμάστε επίσης ότι έχουμε ήδη ασχοληθεί με όλα τα θέματα και έχουμε κρατήσει κάποιες σημειώσεις στο πρόχειρο.
Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι μας ζητούν. Κάποιοι συνηθίζουμε να διαβάζουμε την ερώτηση και αμέσως να ξεκινούμε να γράφουμε αυτό που νομίζουμε ότι χρειάζεται ως απάντηση.
Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια της απάντησης, χρειάζεται να επιστρέφουμε και να ξαναδιαβάζουμε το θέμα. Έτσι, θα σιγουρέψουμε ότι δεν μας ξέφυγε κάτι σημαντικό και βρεθούμε να απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται.
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες, να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε να τις σβήσουμε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος, πίεση και σαφώς λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
Αφού απαντήσετε κάποιο ερώτημα, διαβάστε άλλη μία φορά την εκφώνηση.
Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μην σηκωθείτε να φύγετε αμέσως.
Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει. Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε τον χρόνο για να το κάνετε.
Αν δεν διαπιστώσατε καμία εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής, μπορείτε να αποχωρήσετε ήρεμοι και χαλαροί.
Σωστή διατροφή!
- Είναι σημαντικό να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ο οργανισμός πρέπει να έχει εξασφαλίσει όλα τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σε κάθε επίπεδο απαιτήσεων. Κι αυτό γίνεται με τη σωστή διατροφή. Να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά και προτιμήστε τις σοκολάτες υγείας (περιέχει βιταμίνη Β, μαγνήσιο και σίδηρο, που καταπολεμούν το άγχος) μαζί με τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια).
- Σε απαιτητικές περιόδους της ζωής μας εστιάστε στο πρωινό γεύμα. Ένα τονωτικό πρωινό περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, φρούτο ή χυμό και ένα αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, φρυγανιές) με μέλι.
- Απαραίτητη η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων να γίνεται πιο γρήγορα.
- Να καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα για περισσότερη ενέργεια.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων μπορείτε να διαβάσετε και ΕΔΩ.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΟΥ ΣΕ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ. ΜΗΝ ΑΝΑΛΩΝΕΣΑΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΕΑΥΤΌ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ.
ΔΕΙΞΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΕΣΕΝΑ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!
Το διάβασμα, οι βαθμοί και οι πανελλαδικές εξετάσεις ΔΕΝ αποτελούν μέτρο του πόσο αξίζει κάποιος ως άτομο, ούτε μέτρο εξυπνάδας ή επιτυχίας στη ζωή. Είναι μόνο μια από τις ενδείξεις για το πόσο καλά αφομοίωσε κάποιος μια συγκεκριμένη ύλη και μπόρεσε να το δείξει μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης
Σε περίπτωση έντονου άγχους:
- Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις (κυριολεκτικά λέγοντας στον εαυτό σας «σταμάτα» ή «stop») και αντικαταστήστε με θετικές.
- Πάρτε βαθιές ανάσες και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
- Σκεφτείτε κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο, μέρος, κ.ά) ή επαναλάβετε εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση που σας ανακουφίζει.
- Πίνετε λίγο νερό και μασάτε τσίχλα. Αν δεν επιτρέπεται, μια καραμελίτσα. Η τσίχλα μπορεί θα βοηθήσει στην κατανάλωση της περίσσιας ενέργειας του στρες και θα βοηθήσει στην συγκέντρωση.