Η Μαρία-Ελένη Λέργουαπόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», είναι πλέον φοιτήτρια στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θυμάται με νοσταλγία την ημέρα που γνώρισε από κοντά την αγαπημένη της Άλκη Ζέη.

 

Ήταν 2011, δηλαδή στην Ε΄ Δημοτικού, όταν οι συμμαθητές μου κι εγώ μάθαμε ότι θα γνωρίζαμε από κοντά την αγαπημένη μας συγγραφέα, την Άλκη Ζέη. Δεν μπορούσα να το πιστέψω… η συγγραφέας που είχαμε γνωρίσει στο μάθημα της Λογοτεχνίας «Διασκεδάζω να διαβάζω» και ταξιδεύαμε με τόσες και τόσες ιστορίες της, θα επισκεπτόταν τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Με τους δασκάλους μας αποφασίσαμε να προετοιμάσουμε κάποια θεατρικά δρώμενα στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, ενσαρκώνοντας ήρωες από τα βιβλία της. Όλοι αγωνιούσαμε για το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ανυπομονούσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τη συγγραφέα που δημιούργησε  τόσο αγαπημένους ήρωες, αυτούς που μας συντρόφευαν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της. Η εικόνα της Άλκης Ζέη στις πρώτες θέσεις της αίθουσας «Καλλιπάτειρα» του σχολείου μου, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου. Εγώ υποδυόμουν την Κωνσταντίνααπό το βιβλίο «Η Κωνσταντίνα και οι Αράχνες της». Η Άλκη Ζέη σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης χαμογελούσε και παρακολουθούσε με μοναδικό ενθουσιασμό όλα όσα είχαμε ετοιμάσει για εκείνη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ζεστό χειροκρότημα και συγκίνηση από την Άλκη Ζέη, η οποία αμέσως ανέβηκε στη σκηνή και μας αγκάλιασε σφιχτά. Στη συνέχεια, με τα βιβλία της στα χέρια μας, της ζητήσαμε μια αφιέρωση. Στο αγαπημένο μου «Το Καπλάνι της βιτρίνας, στον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», αλλά και στη νοσταλγική «Μωβ Ομπρέλα», η αφιέρωσή της πάντα θα μου θυμίζει εκείνη την ημέρα που είχα καταφέρει να γνωρίσω από κοντά τη συγγραφέα Άλκη Ζέη.

Σε μια συνέντευξή της είχα διαβάσει ότι η Άλκη Ζέη αγαπούσε πολύ τους μικρούς της ήρωες και γινόταν κι αυτή το παιδί, για το οποίο έγραφε. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αγαπώ τα βιβλία της. Η Κωνσταντίνα, ο Πέτρος, η Ελευθερία με τη Βίτω, ο παππούς με τον Αντώνη και πολλοί ακόμη ήρωες, θα μας ταξιδεύουν πάντα μέσα από τις ιστορίες τους.

 

Μαρία-Ελένη Λέργου

Απόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»,

Φοιτήτρια στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων