Ένα ταξίδι εξερεύνησης στη μαγευτική ιστορία των Κεραμικών της Ρόδου

 

Η Κεραμική Τέχνη της Ρόδου

Το νησί της Ρόδου έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την κεραμική τέχνη. Οι Ροδίτες κατά την αρχαιότητα δημιούργησαν σπουδαία έργα, τα οποία, λόγω της βέλτιστης τεχνικής τους, ο Πίνδαρος τα χαρακτήρισε σε ύμνο του «ζωντανά και σαν να βάδιζαν έμοιαζαν». Στη συνέχεια, η κεραμοποιία στη Ρόδο γνώρισε μεγάλη άνθηση με την ίδρυση της “ICARO”, δηλαδή της Βιομηχανίας Καλλιτεχνικών Κεραμικών Ροδιοανατολικής Τέχνης. Η εταιρεία “ICARO” άρχισε να λειτουργεί το 1928, κατασκευάζοντας κυρίως αντίγραφα των περίφημων «Ιζνίκ», των εντυπωσιακών κεραμικών που κοσμούσαν τα αρχοντικά της Λίνδου από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά την αποχώρηση των Ιταλών από το νησί, η εταιρεία πέρασε σε ελληνικά χέρια και ο νέος ιδιοκτήτης τής έδωσε το όνομα «ΙΚΑΡΟΣ». Τα διακοσμητικά πιάτα, σερβίτσια, βάζα, κανάτια, αγαλματίδια και πολλά ακόμη κεραμικά είδη που κατασκευάστηκαν από την ιστορική βιομηχανία «ΙΚΑΡΟΣ», έγιναν περιζήτητα και σταδιακά εμπλουτίστηκαν με περισσότερα σχέδια. Το εργοστάσιο «ΙΚΑΡΟΣ» αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικών της Ελλάδας, μετά τον ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ της Αθήνας, παρέμεινε σε λειτουργία για σχεδόν 60 έτη και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου.

 

Γνωριμία των μαθητών με την Κεραμική Ιστορία της Ρόδου

Η σπουδαία παράδοση του νησιού της Ρόδου και η μαγεία που αναδύεται μέσα από ένα έργο τέχνης αποτέλεσαν τη βάση για την ενεργοποίηση των μαθητριών και μαθητών της Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Οι μαθητές, ερχόμενοι σε επαφή με έργα τέχνης και συγκεκριμένα με την τεχνική των κεραμικών πιάτων «ΙΚΑΡΟΣ», απελευθερώνουν τη σκέψη, την έκφραση και το συναίσθημά τους, μέσα από μια διαδικασία παρατήρησης και καταιγισμού ιδεών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πολυεπίπεδης αυτής δράσης γνωρίζουν την πλούσια παράδοση του νησιού μας και ποικίλα λαογραφικά στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου.

Μια σειρά από δράσεις βοήθησαν τους μαθητές να εξοικειωθούν με την κεραμική τέχνη και να εντοπίσουν στοιχεία της τοπικής λαογραφίας. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Παραδοσιακό Σπίτι» στα Κοσκινού, όπου αναβιώνει η παράδοση και η τέχνη των ανθρώπων του χωριού. Στο εσωτερικό του παραδοσιακού οικήματος, οι μαθητές παρατήρησαν τη διακόσμηση με τα κεραμικά πιάτα και τα υφαντά στους τοίχους. Έπειτα, με την προβολή ενημερωτικών βίντεο και δημιουργικό διάλογο κινητοποιήθηκε το ενδιαφέρον τους για την κεραμική τέχνη.

 

Η προσέγγιση της Κεραμικής Τέχνης από τα παιδιά

Τα παιδιά σε αυτό το ταξίδι δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Με τη συμβολή των βιωματικών δράσεων αποκομίζουν ερεθίσματα και σταδιακά μετατρέπονται σε δραστήριους δημιουργούς. Σε αυτήν την περιήγηση, δεν έχει σημασία ο αριθμός των εκθεμάτων που θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους.

Αν η τέχνη μεταδοθεί ως κάτι αποστειρωμένο, τότε η όποια σχέση της με τους δέκτες θα είναι εφήμερη. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές κοινότητες με τη συνδρομή των μαθητών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν στη συνέχεια τα δικά τους πρωτότυπα έργα.

 

Παιδιά και γονείς συνδημιουργούν

Έχοντας, λοιπόν, ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσης της Κεραμικής Τέχνης, ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, σας καλούμε να αναβιώσετε μαζί με τα παιδιά σας αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Με τη συνδημιουργία, τα παιδιά εξασκούνται στο να εργάζονται μαζί, να μοιράζονται ευθύνες και να λειτουργούν με άλλους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μέσα από τη συνεργασία των παιδιών με τους γονείς τους, η τέχνη μετασχηματίζεται σε μια διαδικασία εξερεύνησης, ανακάλυψης και πειραματισμού. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να βιώσετε μαζί με τα παιδιά σας, αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα.