Η Κατερίνα Παπαγρηγορίου, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας, συμμετέχει στην ομάδα μαθητών που διερευνά το θέμα της ανακύκλωσης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μαθητικό Συνέδριο και στην Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης και Τέχνης. Στις διερευνητικές εργασίες κυριαρχεί η βιωματική μάθηση, η οποία δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης. Η Κατερίνα επισκέφθηκε μαζί με τους συμμαθητές της τη μοναδική μονάδα ανακύκλωσης Χ.Υ.Τ.Α. Ρόδου και κατέγραψε την εμπειρία της.
Σήμερα επισκεφθήκαμε τη μοναδική μονάδα ανακύκλωσης στη Ρόδο, που ονομάζεται Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Η μονάδα αυτή λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου.
Τα είδη των κάδων στη Ρόδο
Στη Ρόδο υπάρχουν συγκεκριμένα είδη κάδων. Υπάρχει ο πράσινος κάδος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τα μη ανακυκλώσιμα υλικά· αν τυχόν υπάρχουν ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στους συγκεκριμένους κάδους, τότε αυτά καταλήγουν στη χωματερή, γιατί οι υπάλληλοι στη μονάδα ανακύκλωσης δεν μπορούν να ξεχωρίζουν τόσο μεγάλο όγκο υλικών από τους κάδους.
Επίσης, υπάρχει ο μπλε κάδος, ο οποίος χρησιμοποιείται για ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και τα γυαλί. Αξίζει να διευκρινιστεί πως για το γυαλί υπάρχει και ένας ειδικός μπλε κάδος που είναι σαν ημικύκλιο και είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, για να είναι πιο ανθεκτικός, επειδή εκεί ανακυκλώνεται μόνο γυαλί. Επίσης, για αυτόν τον κάδο υπάρχει άλλο σύστημα ανακύκλωσης με μία ειδική μονάδα που λειτουργεί στην Παστίδα. Τα συγκεκριμένα γυαλιά μεταφέρονται εκεί με διαφορετικά απορριμματοφόρα οχήματα απ’ ό,τι τα υπόλοιπα υλικά. Στη Ρόδο υπάρχουν περίπου 1.007 μπλε κάδοι, 6 απορριμματοφόρα οχήματα και μία μονάδα ανακύκλωσης.
Ο ορθός τρόπος ανακύκλωσης
Κάτι σημαντικό που πρέπει να επισημανθεί ώστε να το κάνουμε όλοι, είναι πως, όταν πάμε να πετάξουμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, η τσάντα μας πρέπει να ανοιχτεί, ώστε να μπορούν να απλωθούν τα υλικά στον ταινιομεταφορέα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε θα πρέπει να το αναλάβουν οι υπάλληλοι της μονάδας ανακύκλωσης και τότε χάνεται πολύτιμος χρόνος από τη συνολική διαδικασία.
Η διαδικασία της ανακύκλωσης
Στον χώρο που επισκεφθήκαμε ανακυκλώνονται τα υλικά ανά κατηγορία, δηλαδή ανά γυαλί, ανά πλαστικό, ανά χαρτί, ανά αλουμίνιο και ανά καφάσια που χρησιμοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, επειδή υπάρχουν διαφορετικά είδη πλαστικών, τα ξεχωρίζουν ανά κατηγορία (υπάρχουν πλαστικά που είναι πιο σκληρά και άλλα που είναι πιο μαλακά). Τα χαρτιά όμως δεν τα ξεχωρίζουν, παρά μόνο τις χάρτινες συσκευασίες για την αποθήκευση και μεταφορά γάλακτος της Tetra Pak.
Η διαδικασία της ανακύκλωσης έχει συγκεκριμένα στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά τη μεταφορά των υλικών στον χώρο της ανακύκλωσης και το μετέπειτα ζύγισμά τους. Πώς γίνεται αυτό; Συλλέγεται ο όγκος των υλικών ανά περιοχή πάντα (ώστε να γίνεται γνωστό πόσα υλικά έχει η κάθε περιοχή) και στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα είδος ζυγαριάς που ονομάζεται πλάστιγγα. Μετά το ζύγισμα, το δεύτερο στάδιο αφορά τη μεταφορά των υλικών στο φρεάτιο. Στο τρίτο στάδιο, τα υλικά τοποθετούνται στον ταινιομεταφορέα, ώστε να ανέβουν στο πρώτο δωμάτιο. Εκεί, συλλέγονται ογκώδη υλικά με το χέρι και γίνεται ο διαχωρισμός τους. Στο τέταρτο στάδιο τα υλικά μεταφέρονται στο μπλε κουτί, το οποίο είναι ένα μηχάνημα διαλογής. Στο πέμπτο στάδιο τα υλικά μεταφέρονται στο δεύτερο δωμάτιο, μέσα στο οποίο οι υπάλληλοι της μονάδας τα υλικά και καθένας από αυτούς συγκεντρώνει τέσσερα υλικά. Στο έκτο και τελευταίο στάδιο, τα υλικά μεταφέρονται στην πρέσα, με σκοπό να συμπιεστούν και να γίνουν δέμα. Κάθε δέμα ζυγίζει πάνω από μισό τόνο (περίπου 600 κιλά). Τον χειμώνα φτιάχνονται περίπου 15 δέματα την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι περίπου τα διπλάσια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη είναι και η ποσότητα των σκουπιδιών στις δύο εποχές του έτους.
Τα μη ανακυκλώσιμα υλικά
Τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους είναι τα υφάσματα (π.χ. ρούχα, παπούτσια), το αφρολέξ, τα οργανικά υλικά (π.χ. τα αποφάγια, τα οποία μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία κομποστοποίησης), κ.ά. Όσα μη ανακυκλώσιμα υλικά εντοπιστούν στους μπλε κάδους, μεταφέρονται στη χωματερή.
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της μονάδας ανακύκλωσης για την κατατοπιστική τους ξενάγηση.
Φωτογραφίες