Μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχαν στο 10o RhodesMRC (Διεθνές Συνέδριο προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου), που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 7 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019.

Επιμέλεια: Ευριπίδης Αναγνωστάκης, Καθηγητής Πληροφορικής

 

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστίασε στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Από το 2017, το RhodesMRC τιμά και αφιερώνεται στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, και έχει λάβει την επίσημη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Ευρώπης των Ηνωμένων Εθνών.

Το RhodesMRC 2019 διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου KadirHasστην Κωνσταντινούπολη και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ακαδημαϊκοί συνεργάτες, ενώ το συνέδριο τηρεί ισχυρούς δεσμούς με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Από 2018, το Συνέδριο βρίσκεται υπό την επίσημη αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΟΣΕΠ) και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Για τη μαθητική προσομοίωση προσομοιώθηκαν δύο επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Περιβάλλον. Για την εξαιρετική επιτυχία που έχει στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών της Νησιωτικής Ελλάδας, το Συνέδριο έχει λάβει και την επίσημη αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προσομοίωσης γίνεται στην αγγλική γλώσσα και ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών που προσομοιώνει. Την προετοιμασία των επιτροπών ανέλαβε ομάδα φοιτητών Νομικής και Πολιτικών Επιστημών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας – η οποία αναλαμβάνει και την τελική εκτέλεση της προσομοίωσης, ενώ την επίβλεψη της ακαδημαϊκής αρτιότητας της όλης διαδικασίας του συνεδρίου έχει Επιστημονική Επιτροπή 24 καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από πανεπιστήμια και φορείς 4 χωρών.

Αξίζει να αναφερθεί η εύφημος μνεία που αποδόθηκε στις μαθήτριές μας Ελευθεριάδη Παρασκευή-Δανάη και Παϊσίου Μαρία-Αλίκη για την καλή τους παρουσία στο συνέδριο αλλά και η διάκριση που απέσπασε ο Πέππας Νικόλαος. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε κάθε μαθήτρια και μαθητή ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτήν τη γιορτή δημόσιου λόγου.

Οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν είναι οι εξής: οι Κοκκίνης Κωνσταντίνος, Κοντός Γεώργιος-Τσαμπίκος, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Πελαρδής Νικόλαος και Πέππας Νικόλαος από την Α’ Λυκείου, οι Αλ-Ενεζί Σέλμα-Νίκη, Δοντά Δέσποινα, Ελευθεριάδη Παρασκευή-Δανάη, Θεοχαρίδου Αμαλία-Αγγελική, Καλαφατάς Άγγελος, Λουκαΐδη Ειρήνη, Λουκάκη Αλέξια, Μουχαμετάι Αμαρίλντα, Μπαλτενσπέργκερ Νικόλ, Οικονόμου Αναστάσιος-Ραφαήλ, Παπαγρηγορίου Ηλίας-Μιχαήλ, Παπαγρηγορίου Ηλίας-Σάββας, Παπαζαχαρίου Γιώργος, Πιστόλας Μιχάλης, Πουλάκης-Στεφανίδης Γεράσιμος, Στέργου Δέσποινα και Τσέρου Ζηνοβία από τη Β’ Λυκείου και οι Καβάσιλα Ειρήνη, Καϊλλής Πάρης, Λουλούδη Μαίρη, Παϊσίου Αλίκη, Πάνιτς Αλέξιος και Χατζησταματίου Σάββας από τη Γ’ Λυκείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τον κ. Καβουκλή Μιχαήλ, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRCκαι πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, τηνκ. Τσουρδιού Μαγδαληνή, Γραμματέα του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, και την κ. Φιλιππάκη Λίνα, μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.