Instagram, WhatsApp και Facebook στερούν πολύτιμο χρόνο από τη νυχτερινή ξεκούραση. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι η αιτία για προβλήματα υγείας. Ο περιορισμένος ύπνος των εφήβων έχει συσχετιστεί με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο καλή ψυχική υγεία.
Οι έφηβοι που ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, το πιθανότερο είναι να μην έχουν έναν καλό ύπνο, σύμφωνα με έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς κοιμούνται αργά και επίσης ξυπνούν μέσα στη νύχτα. Μάλιστα, ένας στους πέντε έφηβους ξοδεύει πάνω από πέντε ώρες για να ασχοληθεί με εφαρμογές όπως το Instagram, το WhatsApp και το Facebook κάθε μέρα.
Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δήλωσαν ότι τα άτομα ηλικίας 13 έως 15 ετών ενδέχεται να καθυστερούν την ώρα του ύπνου, επειδή βρίσκονται στα τηλέφωνά τους. Οι ψυχίατροι λένε ότι τηλέφωνα, υπολογιστές, τάμπλετς θα πρέπει να αποφεύγονται για ένα χρονικό διάστημα πριν τον ύπνο.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “BMJ Open”, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του χρόνου που περνά ένας έφηβος μπροστά σε μια οθόνη (ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στην ψυχική και σωματική του υγεία. Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 11.872 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 2000 και του 2002. Αυτοί ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, WhatsApp) καθώς και τις τυπικές συνήθειες ύπνου τους (ώρα βραδινού ύπνου και αφύπνισης κατά τις σχολικές μέρες και τα σαββατοκύριακα, πόση ώρα τούς έπαιρνε να καταφέρουν να κοιμηθούν και το πόσο δυσκολεύονταν να ξανακοιμηθούν, αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας).
Πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων (33,7%) ήταν χαμηλού επιπέδου χρήστες και χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από μία ώρα ημερησίως, λίγο κάτω από το ένα τρίτο (31,6%) χαρακτηρίστηκαν χρήστες μέσου επιπέδου (1 – 3 ώρες ημερησίως). Επίσης, το 14% ήταν χρήστες υψηλού επιπέδου (3-5 ώρες) και το 21% πολύ υψηλού επιπέδου (πάνω από 5 ώρες χρήσης την ημέρα). Βρέθηκε ότι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου ήταν 70% πιθανότερο να κοιμούνται μετά τις 11 τις καθημερινές και μετά τα μεσάνυχτα τις μέρες που δεν είχαν σχολείο συγκριτικά με τους χρήστες μέσου επιπέδου.
Επίσης, τόσο οι χρήστες υψηλού όσο και εκείνοι πολύ υψηλού επιπέδου ξυπνούσαν πιο αργά (μετά τις 8 π.μ.) τις μέρες που είχαν σχολείο σε σχέση με τους χρήστες μέσου επιπέδου, ενώ οι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην επέλευση του ύπνου, αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα social media περισσότερο από τα αγόρια. Από την άλλη, οι χρήστες χαμηλού επιπέδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά, εύρημα που ενισχύει την υπόθεση ότι η χρήση των social media συνδέεται με τις συνήθειες ύπνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά τους ερευνητές, ιδιαίτερα για τις σχολικές μέρες, καθώς ο περιορισμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο καλή ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλούν και άλλα προβλήματα υγείας. Οι ίδιοι φιλοδοξούν πως η μελλοντική έρευνα θα δώσει μια πιο συνολική κατανόηση της σχέσης χρήσης κοινωνικών δικτύων και ύπνου. Διερευνώνται προσεγγίσεις που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενός κατάλληλου προγράμματος ύπνου που θα επιτρέψει επαρκή ύπνο κατά τις μέρες σχολείου, γεγονός που θα έχει οφέλη στην υγεία και στις επιδόσεις των εφήβων.
Τέλος, οι γιατροί συστήνουν να απομακρύνονται οι έφηβοι από τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό τους να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
Πηγές
https://www.news247.gr/ygeia/pos-ta-social-media-skotonoyn-to-ypno.7520871.html