Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, όταν επισκέφτηκαν τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (Ενυδρείο) στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίδραση των ξενικών ιχθύων στην παράκτια αλιεία του νοτίου ανατολικού Αιγαίου». Αντικείμενο του εν λόγω πρoγράμματος αποτελεί η καταγραφή της ιχθυοπανίδας της παράκτιας περιοχής της Ρόδου και των βιολογικών εισβολέων, καθώς και η κατανόηση των χωρικών σχέσεων μεταξύ αυτόχθονων και ξενικών ειδών.

Επιμέλεια: Μαρία Τόλη, Μαθηματικός & Ιωάννα Ροδίτη, Φιλόλογος

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές περιηγήθηκαν, αρχικά, στη μουσειακή έκθεση και τον ιστορικό χώρο των ενυδρείων και παρατήρησαν τα ενδιαφέροντα δείγματα της θαλάσσιας πανίδας της Μεσoγείoυ που φιλοξενούνται εκεί. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τo αλλόχθονο λεονταρόψαρο Pterois miles, το οποίο πρόσφατα εξετέθη για πρώτη φορά σε Μεσογειακό Ενυδρείο και συγκεκριμένα στο Ενυδρείο Ρόδου.

Εν συνεχεία, συνομίλησαν με τον ιχθυολόγο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Γεράσιμο Κονδυλάτο σχετικά με τα κυριότερα ξενικά είδη ιχθύων και τους τρόπους με τους οποίους τα τελευταία χρόνια εμπλέκονται στην αλιεία και απειλούν τη βιοποικιλότητα της Ρόδου και της Μεσογείου. Επίσης, γνώρισαν τα συνηθέστερα αλιευτικά εργαλεία, τη χρήση τους καθώς και τα είδη ψαριών που αλιεύονται στα νερά μας.

Ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με τους τρόπους αλιείας (με στατικά δίχτυα και βιντζότρατα), τις απόψεις αλιέων της περιοχής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως με τα ξενικά είδη, καθώς και τη διαδικασία δειγματοληψιών για επιστημονικές μελέτες.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ Χριστοφ. Σταματίου & Μαρίας Χριστοφ. Σταματίου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. Επίσης, τον ιχθυολόγο κ. Γεράσιμο Κονδυλάτο για την ευγένεια, την αμεσότητα και τη ζεστή φιλοξενία του.

Φωτογραφίες