Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργάνωσαν δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019.

 

Εκδήλωση του Γυμνασίου και του Λυκείου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον μεγάλο διπλωμάτη, πολιτικό και μεταρρυθμιστή, ηγέτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν επίσημοι προσκεκλημένοι, φίλοι και γονείς του σχολείου, ο εκλεκτός ομιλητής, Καθηγητής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, οδήγησε τους παρευρισκόμενους σε ένα ιστορικό ταξίδι στις «Ημέρες του Καποδίστρια».

Ειδικότερα, μετά τον χαιρετισμό της εκδήλωσης από τον Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κ. Κυριάκο Κυριακούλη, ακολούθησαν η ανάγνωση ενός σύντομου βιογραφικού του Ιωάννη Καποδίστρια από μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου και η προβολή ενός ενδιαφέροντος αποσπάσματος από τις «Εκπομπές που αγάπησα» του Φρέντυ Γερμανού, από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, αφιερωμένου στις τελευταίες ημέρες του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στον κ. Κρεμαστινό, ο οποίος με τη γλαφυρή αφήγησή του διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Αναφέρθηκε στον προφητικό λόγο του Διονυσίου Σολωμού στον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», τονίζοντας ότι οι διαχρονικές αξίες του εθνικού μας ύμνου αποτελούν παγκόσμια παρακαταθήκη. Ανέδειξε τις πνευματικές και ηθικές αρετές, την πολιτική και διπλωματική οξυδέρκεια του πρώτου Κυβερνήτη, υπογραμμίζοντας ότι επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της διακυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα. Ο κ. Κρεμαστινός επιτόνισε ότι ο Καποδίστριας υπηρέτησε τον ελληνικό λαό με σθένος και ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και ασκητισμό, κατά την καζαντζακική φιλοσοφία, και επεσήμανε ότι με το λαμπρό έργο του σε όλους τους τομείς έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κρεμαστινός παρότρυνε τους μαθητές να εμπνευστούν από τις αξίες που οδήγησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια στις επιλογές του, να διαμορφώσουν πολιτικό ήθος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «…μέσα από τη σύγχρονη ελληνική Βουλή και τη Δημοκρατία πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που να ζουν με τη φιλοσοφία ενός Καποδίστρια».

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κρεμαστινού τα μέλη της Χορωδίας «Αρίων», με την καθοδήγηση του μουσικού κ. Γιώργου Ξανθόπουλου και της χορωδού κ. Ελευθερίας Ζαράκη, ερμήνευσαν μια πρωτότυπη διασκευή του τραγουδιού «Δημοσθένους Λέξις» του Διονύση Σαββόπουλου, εντάσσοντας στίχους από το τραγούδι «Αυτό που λέγεται Ελλάς» του Διονύση Τσακνή και τα ποιήματα «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

Εκδήλωση του Δημοτικού

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», τίμησαν την εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα με θεατρικά δρώμενα, μουσική και τραγούδι. Συγκεκριμένα, η γιορτή βασιζόταν σε διασκευασμένα  αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση «ΞΥΠΝΑ ΡΑΓΙΑ!» και το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκε έμφαση στον Διονύσιο Σολωμό και στο έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Η γιορτή πλαισιώθηκε από τη μουσική και το τραγούδι της μαθητικής ορχήστρας του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Ιωάννη Χατζή

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη παρουσίαση της πορείας της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, από την απελευθέρωση ως σήμερα.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση του Γυμνασίου-Λυκείου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση του Δημοτικού