Βαδίζοντας στα ίχνη που άφησε ένας άνθρωπος περνώντας στον χρόνο

Ψηλαφώντας τα αντικείμενα που αξιοποίησε ένας άνθρωπος μένοντας στην ιστορία

Επιμέλεια: Μάρα Κάκκαρη, Φιλόλογος

 

Οι μαθήτριες* τού Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών τής Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ακολουθώντας μία πολυαισθητηριακή και πολυτροπική πορεία μάθησης, προέβησαν σε μία πρότυπη ιστορική έρευνα, που τους επέτρεψε τη δόμηση ουσιαστικής γνώσης και τους προκάλεσε θετικές συναισθηματικές αποκρίσεις, όταν παρέλαβαν μία μικρή δερμάτινη βαλίτσα. Μία βαλίτσα που άνοιξαν πρώτες από τις μαθήτριες και τους μαθητές τής Ρόδου. Μία βαλίτσα που ενδυναμώνει την ιστορική μνήμη, ενθαρρύνει την ιστορική σκέψη, διαμορφώνει την ιστορική συνείδηση, διαπλάθει την ιστορική ενσυναίσθηση.

Αφετηρία τής ιστορικής αναζήτησης υπήρξαν οι Μουρνιές τού Αυγούστου του 1864 και τερματισμός το Παρίσι τού Μαρτίου του 1936. Στο πέρασμα αυτών των κάποτε ολόφωτων και άλλοτε δύσβατων χρόνων οι μαθήτριες με τη μέθοδο της βιωματικής προσέγγισης ανακάλεσαν στιγμές που σηματοδότησαν τη ζωή και το έργο μίας μεγάλης προσωπικότητας, τις αποφάσεις και τις μεταμορφώσεις ενός μαρτυρικού τόπου, την ταπείνωση και την υπερηφάνεια μίας πληγωμένης χώρας, τις αναγεννήσεις και τους καταποντισμούς μίας αμήχανης ανθρωπότητας: του Ελευθέριου Βενιζέλου, της Κρήτης, της Ελλάδας, του κόσμου. Οι μαθήτριες δεν αποστήθισαν, αλλά ένιωσαν την εθνική ιστορία και τη διεθνή συγκυρία, δεν απαξίωσαν, αλλά κατανόησαν την ανθρώπινη συμπεριφορά και την υπεύθυνη πράξη.

Πολύτιμος οδηγός σε τούτη την ενεργή και ουσιαστική διδακτική, σε τούτη τη διανοητική και συναισθηματική εμπλοκή υπήρξε το περιεχόμενο της μικρής βαλίτσας, της μουσειοσκευής «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων… Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» -ο τίτλος προέκυψε από τον προσφιλή τρόπο αποφώνησης που συνήθιζε ο Βενιζέλος στις επιστολές του-, την οποία προσφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για να συνεισφέρει σε μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαχείριση και προβολή τού προσωπικού και πολιτικού βίου τού Βενιζέλου στο ελληνικό και παγκόσμιο πεδίο. Η μουσειοσκευή είναι ένα πλούσιο κινητό δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό με αντίγραφα μουσειακών αυθεντικών αντικειμένων από τη θεματική συλλογή εκθεμάτων της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων καθώς και με αντίγραφα πρωτότυπων γραπτών, οπτικών, ηχητικών, εικαστικών ιστορικών πηγών από το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Εμπνευσμένος μεσολαβητής το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου υπό τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δωδεκανήσου Κωνσταντίνα Καλαούζη, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία Νοτίου Αιγαίου Αδαμαντία Φατσέα και με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου.

Οι μαθήτριες αξιοποιώντας το πολυδιάστατο υλικό τής μουσειοσκευής, με τις ιστοριογραφικές τεκμηριώσεις και όχι τις νεφελώδεις εικασίες, τα ερευνητικά δεδομένα και όχι τα μυθοπλαστικά αποκυήματα, παρατήρησαν και επεξεργάστηκαν, συσχέτισαν και ερμήνευσαν, συμπέραναν και αξιολόγησαν. Βίωσαν δηλαδή μία διαδικασία μάθησης που ενισχύει τη συνθετική ικανότητα και ενεργοποιεί τη δημιουργική δραστηριότητα, τροφοδοτεί την έκφραση και υπαγορεύει τον διάλογο. Με δημοσιογραφικά άρθρα και επιστολικά αποσπάσματα, μαρτυρίες και ομιλίες, φωτογραφικά ντοκουμέντα και εικαστικές εικόνες, ιστορικές αναλύσεις και προσωπικά σημειώματα πορεύθηκαν σε μία ελκυστική διαδρομή με σταθμούς τις συνθήκες και τις εξελίξεις μίας κρίσιμης ιστορικής περιόδου και ανασύνθεσαν τις ψηφίδες τής πολυεπίπεδης προσωπικότητας και της πολυπρισματικής δράσης τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

Οι μαθήτριες συγκινήθηκαν ιδιαίτερα με την αποκάλυψη του περιεχομένου τεσσάρων κουτιών. Στο κόκκινο κουτί τής μουσειοσκευής οι μαθήτριες αναγνώρισαν τον Άνθρωπο Βενιζέλο από τον χαρακτηριστικό τύπο γυαλιών οράσεως που συνήθιζε εκείνος να φοράει, με τους μικρούς στρογγυλούς φακούς και τον πολύ λεπτό επίχρυσο σκελετό, και το επιδαπέδιο χιώτικο μοτίβο που ανακλά την πολύπτυχη προσωπικότητά του. Στο κίτρινο κουτί βρήκαν τον Επαναστάτη Βενιζέλο από ένα άγνωστου χαράκτη μεγάλο νεωτερικό ασημένιο μετάλλιο, με το πορτραίτο τού ίδιου και την Κρήτη στην πρόσθια όψη και την αναγραφή «Επαναστάτης στο Θέρισο 1905» στην οπίσθια όψη, και το επιδαπέδιο ηπειρώτικο ξυλότυπο που συμβολίζει την επαναστατική οδό. Στο πράσινο κουτί συνάντησαν τον Πολιτικό Βενιζέλο σε τέσσερα σφαιρίδια -μικροί μολυβένιοι βώλοι ως ψήφοι- από κάλπη στην Κρήτη, επίχρυσα από φανατικούς οπαδούς, και στο συριανό διακοσμητικό μοτίβο που παραπέμπει στην πολυκύμαντη πολιτική του. Στο γαλάζιο κουτί οι μαθήτριες βεβαίωσαν τον Διπλωμάτη Βενιζέλο με τη χρυσή σε σχήμα φτερού πένα με την οποία εκείνος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου του 1920 και τους κύκλους που αποδίδουν τους διπλωματικούς ελιγμούς του.

Και αφού οι μαθήτριες ανέκτησαν γοητευτικά την πολυδιάστατη συμβολή τού Ελευθέριου Βενιζέλου στο ιστορικό παρελθόν και το συγχρονικό παρόν, πριν τακτοποιήσουν και κλείσουν τη βαλίτσα, για να την παραδώσουν σε άλλο σχολείο τής Ρόδου, κατέγραψαν τα θερμά λόγια τους στο Ημερολόγιο Εντυπώσεων:

                                             «Μία διαδραστική διαδρομή που μας ενέπλεξε ενεργά σε μία ιστορία.»

                                                                                                                                               Ειρήνη Αγιαννίτη

         «Κατανοήσαμε τη ζωή και το έργο τού Ελευθέριου Βενιζέλου.»

                                                                        Διονυσία

Γεωργούντζου

                                           «Ένας μοναδικός τρόπος γνωριμίας μιας πολύπτυχης προσωπικότητας.»

                                                                                                                                                      Μαρία Δέτση

«Περισσότερες γνώσεις, βαθύτερες σκέψεις, θερμότερα συναισθήματα για τον Έλληνα της Κρήτης, της Ελλάδας, του κόσμου, για τον δικό μας Βενιζέλο.»

                                               Κατερίνα Δημητρέσκου

«Μια ουσιαστική προσέγγιση του έργου ενός σπουδαίου πολιτικού και της ζωής ενός μεγάλου ανθρώπου.»

                                                                                                                                                              Φωτεινή

Δραγάτη

                 «Μια ξεχωριστή εμπειρία εμπέδωσης της πορείας ενός σημαντικού ανθρώπου.»

                                                                                                                                        Χαρά Κασιώτη

*Οι μαθήτριες φιλοξένησαν έναν μαθητή από το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών τής Γ΄ Λυκείου τού σχολείου και έναν φοιτητή τού Πανεπιστημίου Κρήτης απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων.

Φωτογραφίες