Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τη διοργάνωση του 2ου TEDxYouth@Rhodes.

 

Οι μαθητές-ομιλητές που παρευρέθηκαν είναι:

Φαίδρα Βιτζηλαίου

Γιάννης Γιαννουράκης

Νίκος Διονυσάτος

Άγγελος Καλαφατάς

Στέλλα Παλαιολόγου

Αλεξάνδρα Παπασάββα

 

Επίσης, συμμετείχαν οι διοργανωτές:

Αγγελική Τενέντε

Λίνα Φιλιππάκη

Κυριάκος Κυριακούλης

Μάνος Χατζημαλωνάς

 

Και εκ μέρους του και εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Εθελοντισμού.

Τη συνέντευξη τύπου πλαισίωσαν και δεκάδες μαθητές.

 

Λίγα λόγια για το TEDκαι το TEDxYouth@Rhodes

Το TED (www.ted.com) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TEDφιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων, και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε 18 λεπτά να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και την βελτίωση της κοινωνίας. Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να αποτελούνται πλέον και από νέους έως 18 ετών. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες διοργανώσεις, που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TEDσε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDxδιοργανώσεις.

Τα TEDxYouth είναι ανεξάρτητα διοργανωμένες εμπειρίες TEDγια μαθητές από μαθητές και σκοπό έχουν να αποτελέσουν ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας TED, η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μοντέρνοι Καιροί» και αναφέρεται στο πώς κάθε ομιλητής και ομιλήτρια μέσα από τα βιώματά τους αντιλαμβάνονται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες μιας αυριανής κοινωνίας και πώς αποφασίζουν να χαράξουν κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους γύρω τους. Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο ανοικτής, καινοτομικής και αδέσμευτης σκέψης μεταξύ πολιτών μιας τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζοντάς τον σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι 20 ομιλητές προέρχονται από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Πρόκειται για διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να μοιραστούν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί.

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει οργανωθεί από τα ίδια τα παιδιά, με την επικουρική συνδρομή εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των μαθητών-εθελοντών που έχουν συμβάλλει στην προετοιμασία της εκδήλωσης ξεπερνά τους 50, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός εδώ και εβδομάδες προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύουν τις ομιλίες.

 

Το πρώτο TEDxYouth@Rhodes (https://www.youtube.com/watch?v=_LU01lbOYdw&list=PLsRNoUx8w3rNP7g0reQ2Kbhuk5k3aHNOW) στέφθηκε με επιτυχία όπως έδειξε η υψηλή αξιολόγηση κοινού (10/10), η προσέλευση κόσμου (300+ άτομα) καθώς και η εξαιρετική ποιότητα και το εύρος των θεμάτων για τα οποία μίλησαν οι νεαροί ομιλητές. Τα βίντεο έχαιραν θερμής υποδοχής από το διεθνές κοινό συγκεντρώνοντας πολλές προβολές στο Youtubeαφού ως γνωστόν, μετά την βιντεοσκόπηση κάθε βίντεο ομιλίας ανεβαίνει στο κεντρικό κανάλι TEDx που απαριθμεί 16 εκατομμύρια συνδρομητές (https://www.youtube.com/user/TEDxTalks).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.facebook.com/TEDxYouthRhodes/