Τα δύο τμήματα της Β’ τάξης του Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο φιλοξένησε την έκθεση κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ». Η επιμορφωτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων (Ζ.Ε.Δ.) των Εκπαιδευτηρίων.

Επιμέλεια-Συνοδοί: Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός & Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

Η βιομηχανία καλλιτεχνικών κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ» αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Ρόδου, τόσο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, όσο και μετά την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα.

Η έκθεση «ICARO– ΙΚΑΡΟΣ» περιλαμβάνει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου. Αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να αναδειχθεί η συνολική ιστορία του «ΙΚΑΡΟΥ», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα κομψοτεχνήματα της έκθεσης, για την οποία είχαν οργανωθεί εξ αρχής αναλαμβάνοντας ειδικούς ρόλους. Άλλοι φωτογράφιζαν τα εκθέματα, άλλοι ζωγράφιζαν τα σχέδια των κεραμικών, άλλοι έγιναν δημοσιογράφοι για λίγο κρατώντας σημειώσεις από την ξενάγηση της κ. Μαρίτσας Μαντικού, άλλοι ήταν απλοί θεατές. Όλοι όμως θαύμασαν την έκθεση και συνειδητοποίησαν την πολιτισμική- και όχι- μόνο αξία της.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρίτσα Μαντικού για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μας παρέθεσε.

Φωτογραφίες