Σε κλίμα συναισθηματικής θέρμης και ζωντάνιας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/2/2018 και ώρα 11 και 30 π.μ., στην φιλόξενη αίθουσα «Ερωδιός», της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων μας,  η Ενημερωτική Ημερίδα των Εκπαιδευτικών Κέντρων «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις» με θέμα «Τα Εργαστήρια Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής ως κίνητρο προσωπικής ενδυνάμωσης, ανάπτυξης και αυτοανακάλυψης».

Επιμέλεια: Χάρις Κόντου, Φιλόλογος και Υπεύθυνη των Εργαστηρίων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής των Εκπαιδευτικών Κέντρων «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις»

 

Μέσα από μια βιωματική ματιά οι συμμετέχοντες «ένιωσαν» και «γνώρισαν» από κοντά τη «φύση και τις προθέσεις» των Εργαστηρίων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής.

Η κα Χάρις Κόντου, ως Υπεύθυνη των Εργαστηρίων Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής και ως εισηγήτρια στην Ημερίδα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να «παίξει» με τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες /συμμετέχοντες ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων μέσα από προβολές φωτογραφιών, αναγνώσεις κειμένων και ελεύθερες δημιουργικές αναγνωστικές προσλήψεις.

Ειδικότερα για τους μικρούς μας φίλους που βρίσκονταν εκεί, τους «δόθηκε» η πρόταση να γίνουν «νονοί» για ένα υπέροχο θηλυκό άσπρο άλογο, το οποίο έτρεχε στο φόντο εργασίας, και όντως μετά από λίγα λεπτά, τα παιδιά τη βάφτισαν με το υπέροχο όνομα «Ξανθούλα Χιονονιφάδα»! Έμαθαν, επίσης, εκπαιδευτικοί της Μέσης εκπαίδευσης αλλά και διδάσκοντες προσχολικής αγωγής καθώς και τα ίδια τα παιδιά, που συμμετείχαν, για τα παραμύθια και για το πώς απελευθερώνουν το παιδικό μυαλό και τη φαντασία. Η συναισθηματική συμμετοχή και η ανταπόκριση των παιδιών σε τεχνικές ανάδυσης συναισθημάτων, όπως είναι το χιούμορ και η θεατρική ανάγνωση, υπήρξε άμεση και πηγαία.

Την ίδια στιγμή και οι ενήλικες της παρέας μας είχαν την ευκαιρία να μας χαρίσουν τη δική τους προσωπική ματιά περιήγησης και ερμηνείας των προς ανάγνωση φωτογραφιών, κειμένων και στίχων, γεγονός που απέδειξε για άλλη μια φορά πως μικροί και μεγάλοι μπορούμε να μοιραστούμε αλλά και να δημιουργήσουμε  κοινό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και πως η παρέα μεγαλώνει πάντα ευχάριστα με έναν ενήλικο συν-αναγνώστη!!!

Τέλος, και οι μεγάλοι της παρέας μας βίωσαν το «ταξίδι  της αυτοπραγμάτωσης από το Εγώ στο Εμείς» και ανακάλυψαν πόσο όμορφος γίνεται ο κόσμος, αν του αφιερώσεις μια πιο προσωπική, ελεύθερη και δημιουργική ματιά! Ζωγραφικοί πίνακες κλασικών και μη κλασικών ζωγράφων, μικρά αποσπάσματα από άγνωστες ποιητικές συλλογές, σκοπίμως άγνωστες για να προκαλούν ξάφνιασμα και ενεργοποίηση μη προκατασκευασμένων συναισθημάτων, έγιναν αγαπημένο παιχνίδι και όμορφη περιπέτεια! Γιατί και εμείς «οι μεγάλοι» πρέπει πάλι να θυμηθούμε ότι το παιχνίδι της ανακάλυψης της γνώσης και της αυτοανακάλυψης δεν σταματά ποτέ!