Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, οι μαθήτριες και μαθητές της Στ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» πραγματοποίησαν με επιτυχία το πείραμα του Ερατοσθένη.
Επιμέλεια: Σταύρος Ζαφειρίου, Εκπαιδευτικός
Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός και φιλόλογος. Με το πείραμά του ήταν ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.
Αρχικά, οι μαθητές γνώρισαν τον Ερατοσθένη ως επιστημονικό πρόσωπο, ανέλυσαν τη μέθοδό του και κατανόησαν τις έννοιες των μεσημβρινών και παράλληλων. Στη συνέχεια, μέτρησαν το μήκος της σκιάς ενός ξύλου 1m και υπολόγισαν, με τη μέθοδο του Ερατοσθένη σε σχέση με τον Ισημερινό, την περιφέρεια της Γης σε 39.948 Km, τιμή που είναι πολύ κοντά στην μέση τιμή που θεωρούμε σήμερα σωστή (περίπου 40.000Km).
Για την υλοποίηση της δράσης υπήρξε συνεργασία με την κ. Mihaela Epure από το “Dunarea” Theoretical High School στην πόλη Galati της Ρουμανίας, λόγω της ευθυγράμμισης στον ίδιο σχεδόν μεσημβρινό. Οι μαθητές καταχώρισαν τα δεδομένα και την τιμή της περιφέρειας που προέκυψε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πειράματος του Ερατοσθένη (http://eratosthenes.ea.gr/) και συμμετέχουν στον διαγωνισμό φωτογραφίας με τη φωτογραφία που τιτλοφορείται «We love Eratosthenes Experiment 2017».
Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο επιστημονικό ταξίδι!
Φωτογραφίες