Τα «Χελωνάκια» και οι «Γαρίδουλες» έκαναν αυτή τη φορά την εξόρμησή τους στο Νοσοκομείο των Ιπποτών.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χαραλάμπους, Εκπαιδευτικός

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Χαραλάμπους, Μαρία Πιννή, Γεσθημανή Φρονιμοπούλου

 

Η ξενάγησή μας σε αυτόν τον ιστορικό χώρο ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο, στον τρόπο ίασης των ασθενών και της δωρεάν παροχής φροντίδας από τους Ιωαννίτες Iππότες.

Στην εσωτερική αυλή αντικρίσαμε τις αίθουσες που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες για τις ανάγκες του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο, όπου και βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα των ασθενών.  Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στο ιερό που κοσμεί το εσωτερικό της, τα μικροσκοπικά δωμάτια και τις επιτύμβιες πλάκες των Iπποτών.

Η επόμενη αίθουσα που συναντήσαμε ήταν η τραπεζαρία τους, ενώ παρευρεθήκαμε και στην αίθουσα της Τιμαρίστας, στην οποία στεγαζόταν το μαγειρείο τους, όπου και θαυμάσαμε τις επιτύμβιες στήλες της Κριτούς και Τιμαρίστας καθώς και της Καλλιαρίστας, που είναι εξίσου εντυπωσιακή. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητoι οι δύο κούροι.

Ακολούθως, κάναμε την επόμενη στάση μας στις αίθουσες όπου είδαμε την λουόμενη Αφροδίτη της Ρόδου να στέκεται ξαφνιασμένη από κάποιο θόρυβο, την αιδουμένη Αφροδίτη να προσπαθεί να καλύψει τη γύμνια της και το κεφάλι του θεού Ήλιου να δεσπόζει επιβλητικά.

Η ξενάγησή μας έλαβε το τέλος της με την επίσκεψη μας στην προϊστορική πτέρυγα του Μουσείου, όπου και ανακαλύψαμε σκελετούς ανθρώπων και ενός αλόγου, πιθάρια σε ποικίλα μεγέθη και πολυτελή κοσμήματα.

Εν κατακλείδι, ένα παιχνίδι με φωτογραφίες διαφόρων φυτών εξέπληξε ευχάριστα τα παιδιά, που ξεχύθηκαν στον κήπο του Μουσείου για να τα εντοπίσουν.

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν δίχως την άδεια της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κ. Μαρίας Μιχαηλίδου και την πολύτιμη βοήθεια της Αρχαιολόγου, κ. Αγγελικής Κοσμά, της Υπεύθυνης Φωτογραφικού Αρχείου, κ. Ελευθερίας Καντή καθώς και του προσωπικού του Αρχαιολογικού Μουσείου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Φωτογραφίες