Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση εργασιών των μαθητών του Ομίλου Αστρονομίας προς τους συμμαθητές τους (Α᾽ και Β᾽ Γυμνασίου) στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ωρών της Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων (Ζ.Ε.Δ.).

Επιμέλεια: Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός – Υπεύθυνη Ομίλου Αστρονομίας

 

Συγκεκριμένα, οι μαθητές Άγγελος Καλαφατάς (Β᾽ Γυμνασίου), Θαρρεινή Πολωνιατάκη και Ιάσονας Κελλάρης (Α᾽ Γυμνασίου) ετοίμασαν και παρουσίασαν ο καθένας με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο το θέμα που τους ενδιέφερε: ο Άγγελος παρουσίασε Θέματα Κοσμολογίας, η Θαρρεινή έκανε μια ξενάγηση στο Ηλιακό Σύστημα και ο Ιάσονας μίλησε για τις πιθανότητες εξωγήινης ζωής και ύπαρξης UFOs.

Ο Άγγελος Καλαφατάς

Η Θαρρεινή Πολωνιατάκη

Ο Ιάσονας Κελλάρης

Πριν και μετά τις παρουσιάσεις τους, τα παιδιά είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις για να διερευνήσουν τις γνώσεις των συμμαθητών τους στα σχετικά θέματα. Οι παρευρισκόμενοι χρησιμοποίησαν ειδικά clickers για να επιλέξουν τη σωστή, κατά τη γνώμη τους, απάντηση.

Οι απαντήσεις των μαθητών ήταν σε μεγάλο βαθμό σωστές, κάτι που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν είχαν εκτεθεί σε εξειδικευμένες γνώσεις αστρονομίας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μέσος όρος σωστών απαντήσεων στις ερωτήσεις που αφορούσαν το ηλιακό σύστημα ήταν 72%, σε σύγκριση με 58-59% σωστών απαντήσεων στα άλλα 2 θέματα (τα αποτελέσματα αναπαριστώνται σχηματικά στο παρακάτω διάγραμμα).

Οι παρουσιάσεις των τριών μαθητών καθώς και οι ερωτήσεις που δημιούργησαν για να αξιολογήσουν τις γνώσεις των συμμαθητών τους, είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους: