Μία ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι συμμετέχοντες του 1ου Σεμιναρίου Ορθοσωμικής για μουσικούς, που διοργάνωσε το «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Νούλη, PhD, πιανίστα, καθηγητή ορθοσωμικής για μουσικούς.

Επιμέλεια: Γιώργος Ξανθόπουλος, Μουσικός – Υπεύθυνος «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον»

 

Κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μελετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές που συμβάλλουν σε μια αβίαστη, εύκολη και ελεύθερη μουσική πράξη, έτσι ώστε η δεξιοτεχνία να γίνει μια φυσική διαδικασία.

Εκπαιδευτικοί στόχοι του σεμιναρίου ήταν η βιωματική εξερεύνηση φυσικής χρήσης και λειτουργίας, η σωματική τοπιογραφία, η εργονομία στην κίνηση του μουσικού, η εργονομία οργάνου και χώρου, το συναίσθημα και η κίνηση, καθώς και οι τεχνικές καταπολέμησης άγχους της σκηνής και τεχνικές απομνημόνευσης.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2016 στην “Καλλιπάτειρα”, με  τη συμμετοχή πολλών μουσικών, σπουδαστών και καθηγητών, τραγουδιστών και ραδιοφωνικών παραγωγών. Η ενεργή συμμετοχή όλων των ακροατών, δημιούργησε την κοινή αίσθηση για το πόσο σημαντική είναι η διεύρυνση του γνωστικού πεδίου στη μουσική εκπαίδευση καθώς και τη διαπίστωση για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας σταθερά αναπτυσσόμενης μουσικής κοινότητας, με στόχους και δράσεις που αφορούν όλους τους μουσικούς- ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Το σεμινάριο έκλεισε έναν πρώτο κύκλο εργασιών, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική επανάληψής του – ακόμα και με έναν πιο σταθερό, περιοδικό χαρακτήρα.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Νούλη για την τιμή που μας έκανε να επισκεφθεί το «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον». Μετά το σύντομο βιογραφικό σημείωμα, ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο Ορθοσωμικής.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
O Χρήστος Νούλης εισήγαγε την Ορθοσωμική για Μουσικούς© στην Ελλάδα το 2003 παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και τακτικά μαθήματα σε μουσικούς με στόχο την κινητική τους βελτίωση και τη συνειδητοποίηση των σωματικών τους δυνατοτήτων. Έκτοτε, μία πληθώρα μαθητών, εκπαιδευτών και ερμηνευτών μουσικής έχουν επωφεληθεί από τον πλούτο των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχει η Ορθοσωμική για Μουσικούς©, έχοντας εκπληρώσει τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις και έχοντας απαλλαγεί από σωματικά ζητήματα. Είναι απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου, του Μακεδονικού Ωδείου και του Birmingham Conservatoire όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του έρευνα με επιτυχία επάνω στην συμβολή των σωματικών μεθόδων στην μουσική ερμηνεία. Είναι επίσης διπλωματούχος των μεθόδων Rehabilitation Pilates, Yoga Therapy και Alexander Technique. Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια, όπως το «1ο και 2ο Διεθνές συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών», το διεθνές συνέδριο ISME 2012 (International Society for Music Education), στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και σε πληθώρα ωδείων και μουσικών σχολών ανά την Ελλάδα. Είναι καθηγητής πιάνου και Ορθοσωμικής για Μουσικούς© στο Μακεδονικό Ωδείο και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ για την ένταξη του μαθήματος της Τεχνικής Αλεξάντερ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών.

 

Φωτογραφίες