Η Σμαραγδή, γόνος της ακμαίας ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, γίνεται μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Αίγυπτο του 1882. Είναι μια γυναίκα που αναζητά τη χειραφέτηση και τη γνώση, κόντρα στα αυστηρά όρια μέσα στα οποία επιτρεπόταν τότε να υπάρχουν οι γυναίκες, ενώ ένας ανεκπλήρωτος έρωτας από το παρελθόν παραμένει αθέατος στις σκιές της ζωής της.

Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τις ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν στον βομβαρδισμό της Αλεξάνδρειας από τους Βρετανούς το 1882. Σε μια πόλη-χωνευτήρι πολιτισμών, γεμάτη προξενεία και ακμάζουσες παροικίες, η οικονομική κρίση και η αυξανόμενη βρετανική επιρροή πυροδοτούν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, η Σμαραγδή εμπλέκεται μυστικά σε έναν κόσμο πολιτικών ζυμώσεων και υπόγειων διεργασιών, λίγο πριν η πόλη βρεθεί αντιμέτωπη με μία από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας της. Και όλοι αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις. Πραγματικές επιλογές ή προδιαγεγραμμένες από τις περιστάσεις και την Ιστορία;

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Χάνεμ, λέξη αλεξανδρινή. Προσφώνηση σεβασμού, τρυφερότητας και υποταγής μαζί. Ένα όνομα που αποδίδεται σε κάποιες γυναίκες, την ίδια στιγμή που χαράζει τα όριά τους.

Στην Αλεξάνδρεια του 1882, εκεί όπου οι αυτοκρατορίες συγκρούονται και οι ταυτότητες είναι εύθραυστες, μια γυναίκα δεν συμβιβάζεται στον ρόλο που της όρισαν. Ανάμεσα σε διπλωματικά παρασκήνια, δίκτυα κατασκοπείας και κοινωνίες αυστηρά διαχωρισμένες από φυλή και καταγωγή, ένας έρωτας μένει ανεκπλήρωτος.

Καθώς ο βομβαρδισμός της Αλεξάνδρειας από τους Βρετανούς μετατρέπει την πόλη σε σκηνικό καταστροφής, η λέξη χάνεμ παύει να είναι απλώς ένας τίτλος. Γίνεται ταυτότητα, μοίρα και πράξη αντίστασης.

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ψυχολογικό και ιστορικό δράμα, κατασκοπεία και ίντριγκα. Μιλάει για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στον έρωτα και τη συνείδηση, ανάμεσα στην επιθυμία και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές. Κάθε σελίδα απαντά στο «γιατί» της ζωής: γιατί αγαπάμε, γιατί αντιστεκόμαστε, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται…

ΤίτλοςΧάνεμ
ΣυγγραφέαςΒαλερί Αγγέλου
ISBN978-618-10-0295-8
Τιμή με ΦΠΑ (€)15,50
Σελίδες296
ΚατηγορίαΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Η Βαλερί Αγγέλου γεννήθηκε στο Charleroi του Βελγίου και μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος ιατρικής του Université Libre de Bruxelles, με μεταπτυχιακές σπουδές στη ρινολογία-ρινοχειρουργική. Διατηρεί ιατρείο στον Άλιμο και αρθρογραφεί σε διάφορα sites. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο αγοριών. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Μπουάνα.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης: