Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940: σχολική εκδήλωση Δημοτικού
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με μια αφιερωματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», «ταξιδεύοντάς» μας πίσω στον χρόνο παρουσιάζοντας τα γεγονότα της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της έλευσης των Γερμανών με συναίσθημα και μηνύματα ελπίδας.
Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Κακούλη & Τσαμπίκα Συκοφύλλου, Εκπαιδευτικοί
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού μάς «ταξίδεψαν» πίσω στον χρόνο παρουσιάζοντας τα γεγονότα της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της έλευσης των Γερμανών με συναίσθημα και μηνύματα ελπίδας.
Η φετινή εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα τους ανθρώπους που, με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνουν πίσω τους το γνώριμο για να πορευτούν προς το άγνωστο. Μέσα από θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις, εμπνευσμένα από το λογοτεχνικό έργο «Οι Βαλίτσες του Άουσβιτς», οι μικροί μαθητές ζωντάνεψαν μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αντίσταση και την κατοχή.
Η σκηνή γέμισε με φωνές που μιλούσαν για κουράγιο, πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία. Τα παιδιά, μέσα από τις ερμηνείες τους, μας θύμισαν πως η ιστορία δεν είναι απλώς γεγονότα, αλλά ανθρώπινες ιστορίες που αξίζει να ακούμε και να τιμούμε. Με το χαμόγελο και την αθωότητά τους, μας προσκάλεσαν να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο, χτισμένο από την αρχή, με βάση τις αξίες που ενώνουν και εμπνέουν.
Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού με την απόδοση των τραγουδιών «Μικρός λαός» και «Τα λουστράκια», υπό την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Χατζή, εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου.
Η αίσθηση της συγκίνησης ήταν μια υπενθύμιση ότι η ιστορία μπορεί να γίνει ζωντανή όταν την αφηγούνται παιδιά με ψυχή και φαντασία.





