Η επίσκεψή μας στο φυτώριο δεν ήταν απλώς μια εκδρομή, αλλά μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στη φύση και να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας. Όλες αυτές οι νέες γνώσεις μάς έκαναν να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τη φύση και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να την προστατεύουμε.

Επιμέλεια: Μαστοράκη Θεοδώρα, Μπαμπή Σοφία, Φωκιανού Αγγελική – Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου

Πώς είναι άραγε ο κόσμος και η ζωή των φυτών;

Πώς αναπαράγονται τα φυτά; Επιτρέπεται να τρώμε φρούτα και λαχανικά σε οποιαδήποτε εποχή; Πόσο επικίνδυνα είναι τα δηλητηριώδη φυτά για τον άνθρωπο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δεν έμειναν αναπάντητα για εμάς, τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου του σχολείου «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο του μαθήματος της ΖΕΔ (Ζώνη Ευέλικτων Δράσεων), πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο της Ρόδου, στην Καλλιθέα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας περιγράψουμε την εμπειρία μας στον μαγικό κόσμο των φυτών και θα μοιραστούμε όσα μάθαμε μέσα από αυτήν την αξέχαστη περιπέτεια.

Η αρχή της περιπέτειας

Μόλις φτάσαμε με τα σχολικά μας λεωφορεία στο φυτώριο, μπήκαμε μέσα μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας και δεχτήκαμε μια θερμή και φιλόξενη υποδοχή από τον γεωπόνο, κύριο Νίκο Ρένεση. Ο κύριος Ρένεσης, ο οποίος ήταν ο ξεναγός μας σε αυτήν την εκδρομή, μας καλωσόρισε με ένα ευχάριστο χαμόγελο και μας έβαλε αμέσως στο κλίμα της περιπέτειας.

Τα μυστικά των φρούτων και των λαχανικών

Στην αρχή, ο κύριος Ρένεσης μάς μίλησε για τα φρούτα και τα λαχανικά, εξηγώντας μας ότι το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του εποχή. Μας έδειξε πώς η φύση έχει οργανώσει τα πάντα με τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία, και πώς εμείς, ως καταναλωτές, πρέπει να σέβονται αυτήν την ισορροπία. Για παράδειγμα, μας είπε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε εκτός εποχής δεν είναι τόσο νόστιμα και θρεπτικά όσο αυτά που καλλιεργούνται στη σωστή τους περίοδο.

Τα φυτά και οι ιδιότητές τους

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για διάφορα είδη φυτών, όπως η λεβάντα και ο βασιλικός, τα οποία όχι μόνο αρωματίζουν το περιβάλλον μας, αλλά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Ο κύριος Ρένεσης μάς εξήγησε, επίσης, τα δηλητηριώδη φυτά και το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο. Ωστόσο, μας καθησύχασε λέγοντας ότι στην Ρόδο δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από δηλητηριώδη φυτά.

Η διαδικασία της φύτευσης και του ποτίσματος

Μετά από αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κύριος Ρένεσης μάς οδήγησε σε έναν άλλο χώρο του φυτώριου, όπου γίνεται η φύτευση και το πότισμα των φυτών. Μας έδειξε όλη τη διαδικασία, από το πώς φυτεύονται τα φυτά μέχρι το πώς ποτίζονται. Μας εξήγησε ότι όλα τα φυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σπόρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή τους.

Η αναπαραγωγή των φυτών

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της επίσκεψής μας ήταν όταν ο κύριος Ρένεσης μάς εξήγησε πώς αναπαράγονται τα φυτά. Μας είπε ότι τα άνθη παράγουν τη γύρη, η οποία παίζει το ρόλο του αρσενικού, και τα ωάρια, που είναι το θηλυκό στοιχείο. Η γύρη μεταφέρεται στο στίγμα του άνθους μέσω του ανέμου ή των εντόμων. Όταν η γύρη ενωθεί με το ωάριο, δημιουργείται ένα γονιμοποιημένο κύτταρο, ο ζυγώτης. Αυτός ο ζυγώτης αναπτύσσεται σε σπόρο, ενώ το άνθος μετατρέπεται σε καρπό. Οι σπόροι μεταφέρονται σε νέα μέρη με τον άνεμο, το νερό ή τα ζώα, και, όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες, φυτρώνουν και δίνουν νέα φυτά.

Το τέλος μιας αξέχαστης εμπειρίας

Η επίσκεψή μας στο φυτώριο της Καλλιθέας ήταν μια εμπειρία που μας έμαθε πολλά νέα πράγματα και μας έλυσε πολλές απορίες. Χάρη στη ΖΕΔ, ανακαλύψαμε έναν τεράστιο και πολύ ενδιαφέροντα κόσμο, τον κόσμο των φυτών. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ξανά το φυτώριο και να μάθουμε ακόμα περισσότερα για αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Συμπέρασμα

Η επίσκεψή μας στο φυτώριο δεν ήταν απλώς μια εκδρομή, αλλά μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στη φύση και να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας. Μάθαμε για την αναπαραγωγή των φυτών, τη σημασία της σωστής εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά, και για τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελούν τα δηλητηριώδη φυτά. Όλες αυτές οι νέες γνώσεις μάς έκαναν να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τη φύση και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να την προστατεύουμε.