«…Κι όταν βγήκαν στον δρόμο μες στα σκισμένα τους παλτά, το χάραμα είχε κιόλας αρχίσει ν’ ανοίγει πάνω απ’ την Ελλάδα, σα μια υπόσχεση που πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε με τη ζωή μας.» Τάσος Λειβαδίτης

Επιμέλεια: Σοφία Χαλκιά & Χαρά Φραντζή, Εκπαιδευτικοί

 

Μια εκδήλωση εμπνευσμένη από την αντίσταση των νέων και το μήνυμα ελευθερίας του Πολυτεχνείου.

Η προσέγγιση των γεγονότων πραγματοποιήθηκε με ιστορική αφήγηση και θεατρικά δρώμενα, τα οποία στηρίχθηκαν σε γεγονότα από το 1967 με κορύφωση τις ημέρες της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Τα παιδιά μετέφεραν το κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα εκείνο το πρωινό της 21ης Απριλίου του 1967, αλλά και πώς κύλησαν σχεδόν 7 χρόνια με απαγορεύσεις, φυλακίσεις και εξορία.

Η παρουσίαση περιλάμβανε αναφορές στον Ιωάννη Ζίγδη, ο οποίος συλλαμβάνεται και καταδικάζεται το 1971 σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης, γιατί σε ένα δημοσίευμα ζήτησε την επιστροφή στη δημοκρατία, καθώς και στον Πάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος στη Γυάρο θα πληροφορηθεί τη γέννηση της κόρης του.

Στη συνέχεια, οι μαθητές ανέδειξαν λεπτομέρειες από τη δράση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και πώς αυτή η διαμαρτυρία συνδέεται με εξεγέρσεις άλλων χωρών.

Η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων πραγματοποιήθηκε με κινητικούς αυτοσχεδιασμούς υπό την καθοδήγηση και τη σκηνοθετική εμψύχωση της κ. Ρένας Ορφανού και του κ. Όμηρου Γιαννά. Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού με την απόδοση των τραγουδιών «Τα παπαγαλάκια», «Ένα το χελιδόνι» και «Είμαστε δυο», υπό την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Χατζή, εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου. Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία μαθητές και γονείς τραγούδησαν μαζί.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Ροδάνθη Χριστοδούλου για την επιμέλεια και την υποστήριξη του έργου. Ατμοσφαιρικό χαρακτήρα στην εκδήλωση προσέδωσε ο κ. Σπύρος Ατσικνούδας με τον φωτισμό της εκδήλωσης.