Αυτή την εβδομάδα ταξιδέψαμε σε έναν πολύ ξεχωριστό κόσμο, τον κόσμο της οικογένειας! Μιλήσαμε για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, τα αδέρφια και τους παππούδες, αλλά και για όλους τους άλλους σημαντικούς ανθρώπους που αποτελούν μέρος της οικογένειας κάθε παιδιού. Καταλάβαμε ότι οι οικογένειες μπορεί να είναι μικρές ή μεγάλες, να ζουν σε σπίτια ή διαμερίσματα, να έχουν διαφορετικά χρώματα, να μιλούν διαφορετικές γλώσσες και να έχουν διαφορετικά έθιμα. Το κοινό συστατικό όλων; Η αγάπη και η ασφάλεια! Με μια φωνή έμαθαν να το λένε!

Επιμέλεια: Σέβα Γεωργαλλή, Νηπιαγωγός

Μέσα από παραμύθια, εικόνες και συζητήσεις, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την οικογενειακή ποικιλομορφία! Έπαιξαν μαθηματικά και γλωσσικά παιχνίδια, δημιούργησαν εικαστικά έργα. «Τι είναι για εσάς η οικογένεια; Τι σάς έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη αυτή»; «Είναι ένα ουράνιο τόξο», «Είναι Χριστούγεννα», «Ένα ταξίδι με αεροπλάνο κι εγώ να είμαι ο πιλότος» ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών! Τι όμορφοι παραλληλισμοί!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου), δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τι μπορεί, άραγε, να χρειάζονται; Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής, γιαγιάδες και παππούδες παρέα με τα εγγονάκια τους, να προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και στοργή! Αυτό έχουν ανάγκη από εμάς και οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνοντας! Να μην τους ξεχνάμε και ας αρχίζουν αυτοί λίγο να ξεχνούν!

Τέλος, δεν έλειψαν και τα πειράματα! Κάναμε υποθέσεις για το βάρος των αντικειμένων και μετά λύσαμε το μυστήριο!

Στόχος όλων αυτών των προσεγγίσεων, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το διαφορετικό, να «χτίσουν» τον σεβασμό και να αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα! Τουλάχιστον ας είναι αυτό ένα λιθαράκι για να χτιστεί το μονοπάτι! Από τη μεριά μας πάντως θα δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα λιθαράκια! Και συνεχίζουμε…