Ο Θεόφιλος και η Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης

Ξεκινήσαμε δημιουργικά την εβδομάδα μας με τη θεατρική παράσταση «Θεόφιλος», έργο του Θανάση Σκρουμπέλου. Ο εξαιρετικός Θοδωρής Προκοπίου, με την εντυπωσιακή ερμηνεία του, ξεσήκωσε όλους τους μαθητές μας από την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, το Γυμνάσιο, καθώς και την Α’ και Β’ Λυκείου. Μια μοναδική εμπειρία που έφερε τον κόσμο του «Θεόφιλου» πιο κοντά μας, γεμίζοντάς μας με έμπνευση και θαυμασμό!

 

Ο Θεόφιλος αποτύπωσε τη νεοελληνική τέχνη της εποχής του – και τελικά κάθε εποχής – έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του το ελληνικό στοιχείο και την εικονογράφηση της ιστορίας. Ταυτόχρονα πάντα με τη λαϊκή παράδοση. Εμπνεύστηκε, όμως, έντονα από την Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε τελικά τη βασική του θεματική στην εικαστική του πορεία.

«Ο ζωγράφος της Επανάστασης»

Εικόνες και παραστάσεις από την Επανάσταση και τα γεγονότα πέρασαν μπροστά μας. Εμβληματικές φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κατσαντώνης κ.ά. έλαβαν άλλη διάσταση στον δικό του καμβά. Αλλά και άλλοι ήρωες και ακόμη περισσότερα γεγονότα της Επανάστασης και του αγώνα των Ελλήνων πήραν ζωή μέσα από το χέρι του Θεόφιλου και τη δική του ξεχωριστή ματιά.

Το σίγουρο είναι πως δικαίως ονομάζεται από τους κριτικούς τέχνης «ο ζωγράφος της Επανάστασης», δεδομένου ότι αποτέλεσε την απόλυτη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα ο ίδιος μοιάζει σαν να έδωσε τον δικό του αγώνα και τη δική του προσωπική αντίσταση μέσα από το σύνολο του έργου του.

Λίγα λόγια για το έργο:

Παρακολουθούμε τα βήματα του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει τον δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για τη «ζωγραφιά» θα φτάσει μέχρι το Βόλο… το Πήλιο…  να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του…!

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά….. η απόρριψη…. ο χλευασμός… η φτώχεια… είναι η καθημερινότητά του.

Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση… η ουσιαστική δικαίωση, όμως, θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία

Νίκος Βερλέκης

Ερμηνεία

Θοδωρής Προκοπίου