Με τη συμμετοχή του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab και διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μιχάλη Μπλέτσα.

 

Το Καστελλόριζο, στις 11 με 13 Οκτωβρίου 2024, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πρωτότυπα επιστημονικά δρώμενα, εκθέσεις και εργαστήρια γρίφων, εντυπωσιακά πειράματα και δράσεις που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητά την επίλυσή του. Στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν για ακόμη μία χρονιά μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΔΕΙΑ».

Με στόχο την κατανόηση σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και εφαρμογών, αξιόλογοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα δώσουν, και πάλι, το δικό τους επιστημονικό παρών καλύπτοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία τους τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν δρώμενα με άξονα τη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον, κ.ά.

Οι διαδραστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις – διαφορετικής κατασκευής και επινόησης γρίφων που είναι μοναδικές παγκοσμίως – αποτελούν ένα αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο ενισχύεται από την παρουσία του Όσκαρ βαν Ντεβέντερ, που θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής τρισδιάστατων γρίφων της εποχής, ενώ θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με τον εφευρέτη του πασίγνωστου κύβου του Ρούμπικ, τον καθηγητή Έρνο Ρούμπικ.

2018-2019: Ο Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, συνεργάζονται για πρώτη φορά σε δύο μεγάλα επιστημονικά Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, το πάθος και η αγάπη τους για τους γρίφους, το νησί και την επικοινωνία της επιστήμης οδήγησαν στη διοργάνωση ενός πρωτοποριακού Φεστιβάλ (2021) – του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης.

Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια ζωής διατηρώντας την ίδια δυναμική και τον ίδιο στόχο: τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης μέσα από μια υψηλού επιπέδου επιστημονική διοργάνωση, αποδεικνύοντας πως ένα νησί μπορεί να δημιουργεί και να εξάγει τον δικό του πολιτισμό.

Για το Φεστιβάλ μιλούν στη «δ», οι δύο συνδιοργανωτές Πανταζής Χούλης και Ελένη Γραμματικοπούλου.

 

Πανταζής Χούλης, μαθηματικός, ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Καστελλορίζου

Το φεστιβάλ διοργανώνεται και απευθύνεται πρωτίστως στην τοπική κοινωνία αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης μαθητών και εκπαιδευτικών από γειτονικά νησιά, καθώς και από επισκέπτες που έρχονται ειδικά για το Φεστιβάλ. Yπάρχουν πολλοί λόγοι για επισκεφθεί κάποιος το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στις 11-13 Οκτωβρίου 2024.

Ο πιο σημαντικός είναι αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενό του: οι γρίφοι, που εκτίθενται στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Γρίφων, ένα ιδιωτικό μουσείο που περιλαμβάνει όλα τα είδη τρισδιάστατων γρίφων. Αυτοί οι γρίφοι είναι εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Μέσω της ομιλίας, η γνώση μεταδίδεται με μονοδιάστατα φωνητικά κύματα. Μέσω της ανάγνωσης βιβλίων, η γνώση μεταδίδεται με τη δισδιάστατη γραφή. Όμως μέσω των γρίφων, η γνώση μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά, ελκυστικά, κατανοητά και διασκεδαστικά με την τρισδιάστατη διάδραση. Ουσιαστικά προσεγγίζουμε τον βέλτιστο τρόπο εκπαίδευσης.

Ένας άλλος λόγος είναι για να απολαύσει τις διαδραστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις γρίφων που είναι μοναδικές παγκοσμίως. Να τονίσουμε πως φέτος θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με τον εφευρέτη του πασίγνωστου κύβου του Ρούμπικ, τον Έρνο Ρούμπικ. Επίσης θα είναι παρών ο Όσκαρ βαν Ντεβεντερ, ο κορυφαίος κατασκευαστής τρισδιάστατων γρίφων της εποχής μας. Ενώ και Έλληνες γριφολόγοι θα έρθουν για μια ακόμη φορά με τους διαφορετικής κατασκευής και επινόησης γρίφους τους.

Ένα επίσης ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός του φεστιβάλ είναι η συμμετοχή του κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab και διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εγείρει προσδοκίες, ελπίδες αλλά και αγωνίες και φόβου, ο επίσημος προσκεκλημένος μας θα δώσει μια ομιλία με τίτλο «Απομυθοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ένας άλλος βασικός λόγος είναι για να πάρει μέρος σε αναρίθμητα επιστημονικά (και μη) γεγονότα με κύριους συντελεστές καταξιωμένους επιστήμονες. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν δρώμενα με άξονα τη Φυσική, Χημεία, Βιολογία και άλλους πολλούς κλάδους και φυσικά, (όπως κάθε χρόνο) την Αστροπαρατήρηση.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις ορεινές περιηγήσεις το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να θαυμάσουν αρχαία μνημεία και σημεία με πανοραμική θέα.

 

Ελένη Γραμματικοπούλου, συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ Επικοινωνία της επιστήμης

Θα ήθελα να αναφερθώ κυρίως στο «γιατί ένα φεστιβάλ και μάλιστα γρίφων γίνεται στο Καστελλόριζο».

Πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας επιστημονικό γεγονός, διοργανώνεται για 4η χρονιά στο νησί και το 2022 μεταφέρθηκε στην Πάτρα και Αθήνα – στο Καπνεργοστάσιο σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής -προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον και την αθρόα συμμετοχή του κοινού, κάθε ηλικίας.

Αφορμή στάθηκε η γνωριμία μου με τον Πανταζή Χούλη (μαθηματικό, παθιασμένο γριφολόγο και ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων), ο οποίος με χαρά δέχτηκε την πρότασή μου για τη διοργάνωση σειράς δράσεων για τα παιδιά του Καστελλόριζου που γρήγορα όμως εξελίχτηκε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ. το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων (2021) με απρόσμενη επιτυχία.

Σήμερα το 4ο φεστιβάλ Γρίφων/Παιγνίδα Επιστήμης έγινε θεσμός. Το φεστιβάλ καλύπτει πολλές θεματικές, προσελκύει εξαιρετικούς επιστήμονες, πολλοί εξ αυτών διεθνούς ακτινοβολίας καθώς και νέους ερευνητές που παρουσιάζουν πρωτότυπα εργαστήρια και επιστημονικά δρώμενα με διάδραση και «φρεσκάδα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη και δίνουν την ευκαιρία σε όλους να σκεφτούν, να πειραματιστούν, να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν δύσκολες επιστημονικές έννοιες με τρόπο απλό και εύληπτο.

Καθώς όμως το φεστιβάλ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές του νησιού θα πραγματοποιηθούν, πριν από το φεστιβάλ και κατά το διάστημα 8-11/10 το πρωί, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, που συνδυάζουν τη γνώση με το παιγνίδι.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και σε συνδυασμό με την αδήριτη ανάγκη στήριξης του πληθυσμού των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, το Φεστιβάλ ενισχύει το ηθικό των κατοίκων και προβάλλει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ελληνικότητα της περιοχής.

Εύλογα κανείς θα μπορούσε να ισχυρισθεί πως πρόκειται για ένα δυσανάλογο –ως προς το μέγεθος του νησιού– επιστημονικό γεγονός, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να «σταθεί» σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη της Ελλάδος

Όμως ακριβώς αυτό προσπαθεί να αναδείξει πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, Θεσσαλονίκη και οι άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά οι ακριτικές περιοχές που οφείλουμε να στηρίζουμε, να τις αντιμετωπίζουμε ισάξια και με σεβασμό καλλιεργώντας τους ελπίδα και προοπτική.

Πηγή: Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου: Εθνικής Σημασίας Επιστημονικό Γεγονός – Δημοκρατική της Ρόδου (dimokratiki.gr)