Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις ομορφιές της φύσης και τον ερχομό του καλοκαιριού αν δεν προστατέψουμε τα θαλάσσια ζώα αλλά και τις παραλίες; Πώς αισθανόμαστε όταν πηγαίνουμε για μπάνιο και αντικρίζουμε σκουπίδια και πλαστικά στη θάλασσα;

Επιμέλεια: Καλλιόπη Στρατήγη, Εκπαιδευτικός

 

Αφού είδαμε διάφορες εικόνες από καθαρές ακτές και από ακτές γεμάτες σκουπίδια και πλαστικά, συζητήσαμε ποια εικόνα προτιμούν και για ποιον λόγο. Στη συνέχεια, τα παιδιά έθεσαν τις απορίες και τις ερωτήσεις τους και αναλύσαμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν όταν πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα. Μιλήσαμε για τις αιτίες, τις συνέπειες καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις για την τροφική αλυσίδα.

Τα παιδιά, με τη βοήθεια καλοκαιρινών εικόνων και με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, αφηγήθηκαν τις δικές τους μοναδικές καλοκαιρινές ιστορίες, έπαιξαν παιχνίδια ψαρέματος, με στόχο τους την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας και φυσικά ακολούθησαν παιχνίδια με σφουγγάρια και νερό στην αυλή του νηπιαγωγείου μας.

Ζωγραφίσαμε γιατί έφυγε η Μεσόγειος και τι μπορούν να κάνουν ώστε να μην ξαναφύγει. Δημιουργήσαμε ένα ομαδικό κολάζ που έδειχνε μια καθαρή θάλασσα, σε αντίθεση με μια θάλασσα με σκουπίδια. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και προσπάθησαν να βρουν δραστικές λύσεις για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Τέλος, έδωσαν υπόσχεση ότι οι ίδιοι θα προσέχουν τις θάλασσες και τις ακτές, ώστε κανένα θαλάσσιο ζωάκι να μην κινδυνεύσει ξανά!