Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με εκπαιδευτική εκδρομή στο Ενυδρείο Ρόδου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να παρατηρήσουν από κοντά θαλάσσιους οργανισμούς και να μάθουν για την ζωή στη θάλασσα!

Επιμέλεια: Καλλιόπη Στρατήγη, Εκπαιδευτικός

Παρατηρήσαμε απολιθώματα ραμφοφάλαινας, καρχαρία και χελώνας Caretta caretta, που, όπως μας ενημέρωσε το προσωπικό του ενυδρείου, έχουν βρεθεί στις ακτές των Δωδεκανήσων. Είδαμε, επίσης, Γκιζάνια, ένα μοναδικό προστατευόμενο είδος ψαριού, όπως και ένα σκελετό 2.000 ετών μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Επίσης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν στη δεξαμενή αφής διάφορα θαλάσσια είδη και πραγματικά το απήλαυσαν.

Όση ώρα βρισκόμασταν στο Ενυδρείο, τα παιδιά αισθάνθηκαν σαν να βρίσκονται μέσα σε υποθαλάσσια σπηλιά. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για περεταίρω συζήτηση και ανάλυση στο σχολείο. Τα παιδιά έθεσαν τις απορίες τους και συζήτησαν  με τους συμμαθητές τους αλλά και με τις εκπαιδευτικούς όλα όσα είδαν και ανέφεραν τα ψάρια που τους έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση.

 Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε διάφορες εικόνες με ψάρια και μιλήσαμε για την ανατομία, τα χαρακτηριστικά και τα διαχωρίσαμε ανάλογα με τις θάλασσες που κολυμπούν. Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια φτιάχνοντας σύνθετες λέξεις με συνθετικό το «ψάρι» καθώς και μαθηματικά παιχνίδια με σύμβολα αριθμών και ποσότητες αντικειμένων.

Τέλος, από τη συγκεκριμένη θεματική δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην εποχή που διανύουμε και τις ομορφιές της. Όμως, το καλοκαίρι που όλοι λατρεύουμε, ορισμένες φορές επιφυλάσσει κινδύνους τους οποίους για να μπορέσουμε να τους αποφύγουμε χρειάζεται να τους γνωρίζουμε και να μπορούμε να προστατευόμαστε αναλόγως. Συζητήσαμε επομένως για την κατάλληλη προστασία μας από τον ήλιο και τις βλαβερές του ακτίνες.

Τώρα, πλέον, είμαστε προετοιμασμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να απολαύσουμε υπεύθυνα το καλοκαίρι μας!