Για 13η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, ο 13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση – Το Δέντρο της Σοφίας», για μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση.

Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στον διαγωνισμό με έργα ζωγραφικής, με συγγραφή διηγημάτων και τέλος με ρητορική ανάγνωση λόγου.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας διακρίθηκαν μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Τα ονόματα των διακριθέντων ανά τάξη είναι:

Η Λυδία Βασιλείου, μαθήτρια της Α’ Δημοτικού, έλαβε το 1ο βραβείο, στην κατηγορία του Εικαστικού Διαγωνισμού.

Η Ειρήνη Σπανοπούλου, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού, έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Η Ζωή Πετρωνιάτη, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού, έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Ο Σάββας Σπανόπουλος, μαθητής της Ε’ Δημοτικού, έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Ο Αχιλλέας Κούκουρας, μαθητής της Ε’ Δημοτικού, έλαβε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση»

Η Θεοδώρα-Ιωάννα Μαστοράκη, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Η Βασιλική Μαρίτσα, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, έλαβε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης συμμετείχαν στον διαγωνισμό φιλοτεχνώντας ένα έργο ζωγραφικής. Αφορμή αποτέλεσε το βιβλίο «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;» της συγγραφέως Λίλης Λαμπρέλλη με την υπέροχη εικονογράφηση της Κέλλυ Ματαθία-Κόβο» που τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-GreekIbby.

Τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;» με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, απολαμβάνοντας τις αποχρώσεις της τέχνης και δημιουργώντας δικές τους ζωγραφιές, εμπνευσμένες από την ιστορία του βιβλίου και τη γεμάτη χρώματα εικονογράφηση.

Για τις μαθήτριες και τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος και πάλι στη συγγραφέα Λίλη Λαμπρέλλη και τα βιβλία της: «Το κρυμμένο νερό» και «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» της σειράς «Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια». Μαθητές από τη Γ’ έως τη ΣΤ’ Δημοτικού διάβασαν τα προτεινόμενα βιβλία και έγραψαν τα δικά τους κείμενα τα οποία διαπνέονταν από ελπίδα, γενναιοδωρία, παρηγοριά και αγάπη και προέβαλαν αξίες ζωής τις οποίες τα παιδιά θεωρούν σημαντικές για τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της ένταξης της ρητορικής τέχνης στον διαγωνισμό, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές των Δ ́, Ε ́ και ΣΤ ́ τάξεων να διαγωνιστούν στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση» με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος των βιβλίων «Το κρυμμένο νερό» και «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών», το οποίο επέλεξαν ελεύθερα.
Οι μαθητές αξιολογήθηκαν ως προς την εκφορά λόγου, την απόδοση του ύφους του κειμένου και τη σκηνική παρουσία τους. Μέσω της «Νοηματικής Ανάγνωσης» οι μαθητές ανακάλυψαν τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις», συνειδητοποίησαν το βαθύτερο νόημα της προφορικής έκφρασης και παράλληλα καλλιέργησαν επικοινωνιακές και εκφραστικές δεξιότητες που αυτή απαιτεί.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προέτρεψαν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν ενεργά σε δημιουργικές διαδικασίες μάθησης, να αποκομίσουν ερεθίσματα και να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους.

Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συγχαίρει θερμά τις μαθήτριες και τους μαθητές για τις σημαντικές διακρίσεις τους και τούς εύχεται καλή επιτυχία στους μελλοντικούς τους στόχους.