Την τελευταία εβδομάδα, οι τάξεις των προνηπίων και νηπίων του σχολείου μας, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό μουσείο όπου στεγάζεται στο ιπποτικό κτήριο της οπλοθήκης στην πλατεία Αργυρόκαστρου στη Mεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Ένα μικρό μουσείο με τόση ιστορία και αξιόλογα εκθέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων και αποτέλεσαν πηγή για πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις!

Επιμέλεια: Αγγελική Νομικαρίου, Εκπαιδευτικός

Στο μουσείο υπήρχαν εκθέματα από σπίτια της Δωδεκανήσου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μιλήσαμε για τα παλιά χρόνια και, πιο συγκεκριμένα, για τα διάφορα αντικείμενα που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι καθώς και για τις διαφορές με τα σημερινά που χρησιμοποιούμε εμείς. Κεραμικά πιάτα και πιατέλες, παραδοσιακές ενδυμασίες, κασέλες, υπέροχα χειροποίητα κεντήματα, ξυλόγλυπτα ερμάρια και καθρέφτες, κούνιες για μωρά και ένας αργαλειός στόλιζαν το μουσείο.

Πολλά από τα εκθέματα διέγειραν τη φαντασία και την περιέργειά μας προκαλώντας μας θαυμασμό. Με αφορμή τον αργαλειό αφηγηθήκαμε στα παιδιά τον μύθο της Αράχνης και της θεάς Αθηνάς που τόσο άρεσε στα παιδιά. Πολλά παιδιά ανέφεραν ιστορίες και από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους σχετικές με κάποια από τα εκθέματα.

Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στο μουσείο, επισκεφθήκαμε την Παναγιά του Κάστρου, την οδό Σωκράτους και το κεντρικό σιντριβάνι και θαυμάσαμε την ομορφιά της Παλιάς μας πόλης. 

Μέσω των επισκέψεων στα μουσεία ενθαρρύνεται η αγάπη για την ιστορία με ένα μοναδικό τρόπο εμπλουτίζοντας τον κόσμο των μικρών παιδιών!