Η επιστροφή απόφοιτων στο σχολείο μας, για να μιλήσουν ως καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου τους στις μαθήτριες και στους μαθητές, αποτελεί πάντα μια συγκινητική στιγμή. Πέρα όμως από τη συγκίνηση, τα παιδαγωγικά οφέλη είναι πάρα πολλά. Πρόσφατα, είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στον Όμιλο Ψυχολογίας την κ. Αλίκη Αλεξιάδη, Φιλόλογο, Ειδική Παιδαγωγό και Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας.

Επιμέλεια: Μιχάλης Ρούσος, Φιλόλογος, συντονιστής Ομίλου Ψυχολογίας

 

Η Αλίκη μίλησε στα μέλη του Ομίλου για την εκπαίδευση που απαιτείται για την απόκτηση γνώσης της νοηματικής γλώσσας και απάντησε σε ερωτήματα των παιδιών. Με σαφή και κατανοητό τρόπο εξήγησε τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα με προβλήματα ακοής, την απομόνωση που βιώνουν αλλά και τις σύγχρονες προσπάθειες συμπερίληψης.

Σύστησε στα παιδιά την Κοινότητα των Κωφών και διευκρίνισε τη διαφορά της έννοιας κωφός και Κωφός. Μια νέα οπτική που παρουσίασε και ενθουσίασε τα παιδιά είναι η εκπαίδευση ανθρώπων χωρίς προβλήματα ακοής στη νοηματική γλώσσα, με στόχο να μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, αναπτύσσοντας κοινωνικές σχέσεις και καλλιεργώντας επικοινωνιακές δεξιότητες. Αναφέρθηκε, επίσης, στις ικανότητες ενός διερμηνέα και τις επαγγελματικές προοπτικές που προκύπτουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η Αλίκη δραστηριοποιείται στον χώρο της ειδικής αγωγής και διερμηνείας. Λειτουργεί το Κέντρο Ειδικής Διαπαιδαγώγησης και Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στη Ρόδο, όπου υποστηρίζει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει ενήλικες στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας.  

Αλίκη, σε ευχαριστούμε πολύ!