Είναι συμβατές οι έννοιες «αρχαιότητα» και «τεχνολογία»; Ένα καλοκρυμμένο μυστικό εδώ και 2.000 χρόνια στο ελληνικό αρχιπέλαγος αποκαλύπτει τα υποβρύχια μυστικά του και εντυπωσιάζει!  

Επιμέλεια: Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικός

 

Ο λόγος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. ένας νέος επιστήμονας, που κάνει διεθνή καριέρα, ο Δρ. Μάρκος Σκουλάτος, πειραματικός φυσικός στο Technical University Munich , τον ανακατασκεύασε και τον παρουσίασε σε μία καταπληκτική διάλεξη στους μαθητές μας. Είχαμε τη τιμή και την χαρά να γνωρίσουμε τον κ. Σκουλάτο στο Φεστιβάλ Γρίφων, στο Καστελλόριζο. 

Ο ευφυής επιστήμονας δημιούργησε ένα πιστό αντίγραφο του μηχανισμού, που βρέθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων στις αρχές του περασμένου αιώνα, και αναφέρεται ως ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. 

Τα παιδιά μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας με άρωμα ιστορίας και να κινήσουν μόνοι τους τον διαδραστικό μηχανισμό, προβλέποντας αστρονομικά φαινόμενα!  

Ευχαριστούμε θερμά τον δρ. Σκουλάτο για την επικοινωνιακή του δεξιότητα με τα παιδιά μας και την ευγενή του καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας τα ξεχωριστά επιτεύγματά του. Του ευχόμαστε στο μέλλον να συνεχίσει να εντυπωσιάζει και με άλλες πολλές επιστημονικές κατακτήσεις και να εμπνέει με το ερευνητικό του πάθος!