Τουρίστες από το Βενετόκλειο, το κλειστό γυμναστήριο Ρόδου και το σχολείο «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» περιγράφουν πώς από ένα πολυτελές ξενοδοχείο βρέθηκαν σε ένα σανίδι μέσα σε λίγες ώρες.
Επιμέλεια: Σοφία Χρήστου, «Η Καθημερινή»
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα εξομολογείται στην «Κ» ο Χένρι από τη Βρετανία ο οποίος επέλεξε το νησί της Ρόδου προκειμένου να περάσει λίγες ευχάριστες μέρες με τη σύζυγό του και τον γιο τους.
Ωστόσο η φωτιά στη Ρόδο, η οποία σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς έχει κάψει τουλάχιστον 146.000 στρέμματα στο πέρασμά της, ανέτρεψε γρήγορα τα σχέδια με αποτέλεσμα οι τρεις τους να έχουν συγκεντρώσει όλα τα υπάρχοντά τους γύρω από τρία στρώματα τα οποία βρίσκονται περίπου στο κέντρο του γυμναστηρίου.
Την Κυριακή ήμασταν σε σοκ
«Χθες, Κυριακή, περάσαμε όλη την ημέρα προσπαθώντας να ηρεμήσουμε. Το Σάββατο και οι τρεις ήμασταν σε πανικό και σοκ, καθώς από το ξενοδοχείο βρεθήκαμε αμέσως σε μία παραλία και μετά από αρκετές ώρες εδώ», αναφέρει ο Χένρι επισημαίνοντας πως εκείνος και η οικογένειά του θα μείνουν στο κλειστό γυμναστήριο κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το Σάββατο.
«Δεν βρήκαμε εισιτήρια ώστε να φύγουμε νωρίτερα, οπότε θα γυρίσουμε πίσω στη Βρετανία το Σάββατο. Ελπίζουμε η χώρα μας να διαθέσει περισσότερα αεροπλάνα και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες επαναπατρισμού» αναφέρει ο Χένρι τονίζοντας πως η δεύτερη ημέρα κυλάει καλύτερα, καθώς και οι τρεις είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία βόλτα στο κέντρο της πόλης όπου δεν κινδυνεύει από τη φωτιά.
«Μόλις πριν λίγο τελειώσαμε το μπάσκετ. Η αλήθεια είναι πως έχει αρκετή ζέστη εδώ, αλλά νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι κόβεται συχνά η ηλεκτροδότηση», τόνισε ο Χένρι.
Μέσα σε λίγες ώρες οι εθελοντές συγκέντρωσαν τα πάντα
Ο ίδιος πάντως δεν μπόρεσε να μη σχολιάσει την αδιάκοπη υποστήριξη και δράση των εθελοντών στο κλειστό Γυμναστήριο, οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν ακόμη και την πιο μικρή ανάγκη.
«Μέσα σε λίγες ώρες οι εθελοντές κατόρθωσαν και συγκέντρωσαν τα πάντα. Από ρούχα για τα παιδιά, μέχρι και φρέσκα φρούτα, χυμούς, ακόμη και επιτραπέζια παιχνίδια. Πραγματικά η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη», καταλήγει ο κ. Χένρι.
Έπαιρνα μεσημεριανό και ξαφνικά άρχισα να τρέχω
Για τον Άντριου Γουίλκομ, επίσης Βρετανό τουρίστα, τίποτα δεν έγινε γρήγορα. Όλα έγιναν αργά, βασανιστικά και απρόβλεπτα. Όπως λέει, για εκείνον οι 12 ώρες που κράτησε το σχέδιο εκκένωσης ήταν σαν μία ολόκληρη ζωή.
«Θυμάμαι τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Έπαιρνα μεσημεριανό στο ξενοδοχείο, όταν μας ειδοποίησαν πως πρέπει να εκκενώσουμε τη μονάδα. Επικράτησε πανδαιμόνιο, οι περισσότεροι αρχίσαμε να τρέχουμε. Δεν προλάβαμε να πάρουμε ούτε τα πράγματά μας και στη συνέχεια βρεθήκαμε στην παραλία Γεννάδι μαζί με εκατοντάδες ακόμη τουρίστες», περιγράφει στην «Κ» ο Γουίλκομ επισημαίνοντας πως στην παραλία ήταν γύρω στα 500 άτομα.
Ο ίδιος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τουρίστες, προσπαθούσαν να ενημερωθούν σερφάροντας στο κινητό τους, όση ώρα περίμεναν τα πλοία να φανούν.
Ένας ψαράς μου είπε “πήδα γρήγορα”
«Ήμασταν στην παραλία και είχε περάσει περίπου μία ώρα. Αυτό το διάστημα οι καπνοί γίνονταν όλο και πιο έντονοι, αλλά δεν θέλαμε να βουτήξουμε για να μην βραχούμε. Τότε, εμφανίστηκαν οι ψαράδες με τις βάρκες τους. Θυμάμαι ένας ψαράς να μου λέει “πήδα, πήδα γρήγορα”. Τότε εγώ πρόταξα τη σύζυγό μου και την 8 χρονών κόρη μου, τις έβαλα στο σκάφος και μετά ανέβηκα και εγώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω χωρίς αυτές», αναφέρει ο βρετανός λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε εκείνο το σημείο ήταν μόλις στα μισά της αποστολής εκκένωσης.
Επόμενος σταθμός για τον Άντριου και την οικογένειά του ήταν η Λίνδος, όπου εκεί μαζί με εκατοντάδες ακόμη άτομα θα έπρεπε να περιμένουν το λεωφορείο που θα τους μετέφερε στον… τερματικό σταθμό.
Η αποστολή εκκένωσης διήρκεσε συνολικά 12 ώρες
«Η αναμονή διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. Και οι τρεις ήμασταν κατάκοποι, ενώ το γεγονός πως δεν είχαμε πάρει τις βαλίτσες μας, έκανε ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Εν τέλει, από την ώρα που μπήκαμε στο λεωφορείο μέχρι να φτάσουμε εδώ πέρασαν ακόμη δύο ώρες. Συνολικά από τη στιγμή που έπρεπε να εγκαταλείψω το ξενοδοχείο μου μέχρι να φτάσω στο σχολείο, πέρασαν 12 ώρες», αναφέρει ο Βρετανός, ο οποίος ξάπλωσε στο στρώμα του στο σχολείο μετά τις 2 τα ξημερώματα προς Κυριακή.
Η επόμενη ημέρα όμως ήταν μία καινούργια ημέρα και για τον Άντριου και την οικογένειά του. Οι τρεις θα αναχωρήσουν την Πέμπτη από το νησί οπότε ήδη έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν το πρόγραμμά τους για τις ημέρες που θα μείνουν εδώ.
«Σήμερα ξεκινήσαμε την ημέρα μας κάνοντας λίγο γυμναστική. Στη συνέχεια κάναμε μία βόλτα στη γειτονιά, ενώ εγώ με τη σύζυγό μου περάσαμε αρκετές ώρες μιλώντας ή βοηθώντας τους εθελοντές.
Η κόρη μου εδώ χαμογέλασε ξανά
«Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες εδώ στο σχολείο και για την μικρή μας κόρη, η οποία είναι και πάλι χαρούμενη και “ζωηρή”», ανέφερε ο Άντριου, επισημαίνοντας πως το τελευταίο είναι αυτό που έχει σημασία για εκείνον.
Όσο για τον αν θα έρθει ξανά διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο, η απάντηση στην αρχή είναι μονολεκτική.
Θα ξαναέρθετε Ρόδο; – Definitely
“Definitely (=οπωσδήποτε)”, μου απάντησε προσθέτοντας πως η φιλοξενία του κόσμου στη Ρόδο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς είναι απερίγραπτη.
«Όχι μόνο θα έρθω, αλλά θα πω και σε φίλους μου να έρθουν. Δεν έχω δει πουθενά αλλού τέτοια φιλοξενία και μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Πραγματικά τους αξίζει ένα μεγάλο “ευχαριστώ”», καταλήγει ο Άντριου.
Πηγή: «Δώδεκα ώρες εκκένωσης, μία ολόκληρη ζωή» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)