Σε Διεθνές συνέδριο με το άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: «Πανδημία Covid-19: Ιατρικά, Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», συμμετείχε η Ροδίτισσα δικηγόρος, κα Δέσποινα Θανασιά! Η Δέσποινα Θανασιά είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 11- 13 Νοεμβρίου 2021 και διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Η Δέσποινα Θανασιά του Αθανασίου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Υπ. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών με βαθμό Άριστα, συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο, με προφορική εισήγηση και θέμα: «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του SARS-COV-2 στο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας. Το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων».
Η εισήγησή της έγινε διαδικτυακά το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ώρα 13.30-14.30 και αφορούσε το επίκαιρο και ακανθώδες ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, των δημόσιων δομών υγείας. Η εισήγηση περιελάμβανε τις συνταγματικές και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις σχετικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων καθώς και ειδική αναφορά στον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο προσωπικό των δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν διεθνούς φήμης επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο των πολιτικών δημόσιας υγείας, της βιοηθικής, του δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και της ιατρικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ροδίτισσα δικηγόρος κα Δέσποινα Θανασιά μετέχει σε Διεθνές Συνέδριο Ιατρικού Δικαίου. Η επιστημονική κατάρτισή της στο ιατρικό δίκαιο, που άρχισε με τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι συνεχής. Ασχολείται επαγγελματικά στον χώρο του δικαίου της υγείας, αναλαμβάνοντας σύνθετες ιατρικές υποθέσεις.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφορικά με την εισήγησή της, η κα Θανασιά επεσήμανε τα εξής: «Το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας, ιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων και κέντρο υγείας έχουν ταχθεί εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους στην προστασία της υγείας ασθενών. H νέα 19 ετών, θύμα τροχαίου, δεν μπορεί να λάβει ατομικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού covid- 19, όταν μεταφέρεται σε νοσοκομείο για την ιατρική αντιμετώπισή της.
Ο 50χρονος πατέρας δεν μπορεί να λάβει ατομικά μέτρα προστασίας όταν χειρουργείται από ιατρό μη εμβολιασμένο σε χειρουργείο, που προηγουμένως έχει καθαριστεί από προσωπικό ομοίως μη εμβολιασμένο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ο κορωνοϊός covid-19 μπορεί να μεταδοθεί και από εμβολιασμένους, ωστόσο οι ιατροί και νοσηλευτές που έχουν εμβολιασθεί, τηρώντας και τα ατομικά μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως μάσκα προσώπου, γάντια, κ.λπ., έχουν κάνει ό,τι μπορούν για την προστασία υγείας των ασθενών τους.
Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, πλην όμως επιτρέπεται νομικά τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και από τη Διεθνή Σύμβαση του Οβιέδο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εισάγουν ειδικές εξαιρέσεις, όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας, με τη μορφή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, είναι μέτρο αναγκαίο και πρόσφορο.
Επιβάλλεται εκ του νόμου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, που νομικά υπερτερούν από τις υπηρεσιακές ανάγκες της κάθε δομής, οι οποίες και πρέπει να καλυφθούν με διαφορετικό τρόπο».
Τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν τα εξής:
• Πανδημία Covid-19: μέτρα για τη δημόσια υγεία και ατομικές ελευθερίες
• Παροχή υπηρεσιών υγείας σε καιρό πανδημίας
• Ιατρική ευθύνη σε καιρούς πανδημίας ή φυσικής καταστροφής
• Διαδικασίες ανάπτυξης και αδειοδότησης νέων φαρμάκων και εμβολίων
• Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πανδημία
• Τουρισμός, επιχειρηματική δραστηριότητα και πανδημία
• Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο και πανδημία.