Άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς του παιδιού σου, άκουσε ενεργητικά. Άκουσε με την καρδιά, τον νου, τα μάτια και τα αυτιά. Παρατήρησε και ανάθρεψε έναν καλό ακροατή μέσα από τη δική σου δράση.

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου: Εύη Ανδρέου, Σύμβουλος Ψ. Υγείας

 

Θέλω να κάνω το καλύτερο για το παιδί μου. Θέλω να είναι ευτυχισμένο, δυνατό, ανεξάρτητο, ισορροπημένο. Θέλω να έχει αυτοπεποίθηση, να θέτει στόχους και να τους κατακτά, να είναι κοινωνικά καλλιεργημένο, να αγαπά τον εαυτό του, να δρα με ελευθερία και σεβασμό προς το ίδιο και τους συνανθρώπους του. Θέλω, θέλω, θέλω…

Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Αναμφισβήτητα, ως γονιός επιθυμείς να μεγαλώσεις ένα υγιές παιδί σε κάθε επίπεδο – σωματικό, πνευματικό, ψυχικό – και κάνεις περίσσεια προσπάθεια για να του μεταδώσεις τα κατάλληλα μηνύματα. Είναι φυσικό να απογοητεύεσαι, όταν αυτή δεν αποδίδει.

Η διαπαιδαγώγηση, αναπόφευκτα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις προσλαμβάνουσες και τις επιλεγμένες – συνειδητά ή μη – γονεϊκές συμπεριφορές προερχόμενες από αξίες, πεποιθήσεις, εμπειρίες. Αν, για παράδειγμα, λειτουργείς σύμφωνα με την πεποίθηση πως είσαι ένα υπερευαίσθητο πλάσμα και τέτοιου είδους άτομα ταλαιπωρούνται από αυτό το χαρακτηριστικό τους, επιθυμείς το παιδί σου να γίνει πιο «δυνατό» από εσένα.

Μην απαιτείς μόνο με τα λόγια το παιδί σου να αποκτήσει συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, όταν αυτές δεν υπάρχουν στο πρωταρχικό περιβάλλον ανάπτυξής του, να είναι ειλικρινές μαζί σου, όταν αυτό δεν είναι κάτι που εφαρμόζεις εσύ, να είναι χαρούμενο, όταν εσύ είσαι δυστυχισμένος.

Σχέση παιδιού – γονέα

Ο δεσμός παιδιού-γονέα είναι ισχυρότατος, ο γονιός αποτελεί πρότυπο έστω και αν αυτό δεν είναι συνειδητό. Μπορεί, ως έφηβος και αργότερα ως ενήλικας, το παιδί σου να μην συμφωνεί με τις απόψεις σου, να αναπτυχθεί περαιτέρω, να απορρίψει κάποιες ιδέες και να υιοθετήσει νέες αλλά κάποιες από τις δικές σου δυναμικές θα παραμένουν.

Έχεις αναρωτηθεί αν όλα όσα λες στο παιδί σου υποστηρίζονται τόσο από τη λογική όσο και από το συναίσθημα και τις πράξεις σου;

Αν θέλεις να μεταδώσεις στο παιδί σου το μήνυμα της αυτοπεποίθησης, της αρμονίας, της δύναμης ή ότι άλλο, αν θέλεις να κάνεις ουσιαστικά κάτι σημαντικό για εκείνο, πίστεψε στον εαυτό σου και γίνε εσύ ισχυρός, αρμονικός ή ότι άλλο.

Αν θεωρείς πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ίσως να έχεις δίκιο. Σκέψου, σε αυτό το σημείο, τη σχέση κόστους – αξίας. Σκέψου πόσα έχεις ήδη κάνει για αυτό το πλάσμα, σκέψου πόση ενέργεια έχεις καταναλώσει στο να δώσεις κάτι που δεν έχεις και πόση αξία έχει για εκείνο και για εσένα. Αν η αξία είναι μεγαλύτερη από το κόστος, σίγουρα το συγκεκριμένο κόστος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερα αξία. Έλα σε επαφή με τη δική σου ύπαρξη, το σημείο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στη ζωή σου.

Επίλεξε τον δρόμο των συνειδητών αποφάσεων, των νέων επιλογών, της συμβατότητας, της ικανοποίησης, της ελευθερίας. Η απόφαση είναι δική σου. Το παιδί σου ακούει Εσένα ως είσαι πολύ περισσότερο από τις απλά μεταδιδόμενες λεκτικές συνθέσεις.

Πλάνο αποτελεσματικής επικοινωνίας γονέα – παιδιού

Συμβατότητα

Η πρώτη γλώσσα ομιλίας του ανθρώπινου γένους, η μη λεκτική, η αρχέγονη, είναι καταγεγραμμένη μέσα μας και επικρατεί πάντα των λέξεων σε περίπτωση ασυμβατότητας. Όταν δεν υπάρχει εσωτερική συνοχή από τον αποστολέα ενός μηνύματος και ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει να επιλέξει ανάμεσα στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνιακή αποτύπωση, επιλέγει να πιστέψει τη μη λεκτική ενστικτωδώς.

Έτσι, έχε στον νου σου πως οι μικροεκφράσεις του προσώπου σου, η νευρολογική εικόνα του σώματός σου, λένε πάντα την αλήθεια, μιλούν πριν από εσένα και είναι το κραταιό μήνυμα που λαμβάνει ο παραλήπτης.

Μεταφορά δομημένων μηνυμάτων

Πολλές φορές περνούν «απλά» μηνύματα που δρουν ανασταλτικά στη μετέπειτα ψυχική ισορροπία του παιδιού. Όταν, για παράδειγμα, λες πως σε μια επερχόμενη κοινωνική συναναστροφή θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά (ευγένεια για παράδειγμα) και η ίδια δεν τηρείται στο οικογενειακό περιβάλλον, το μήνυμα που λαμβάνει το παιδί είναι πως για να είναι αρεστό και κοινωνικά αποδεκτό οφείλει να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Έτσι, αποκτά την πρώτη επιβεβαίωση ότι δεν είναι «αρκετά καλό» όπως είναι. Αν, αντίθετα, η επιθυμητή συμπεριφορά προέρχεται από την οικογένεια (είναι υιοθετημένη από τους γονείς και το παιδί την τηρεί στην καθημερινότητα), τότε ενισχύεται η ψυχική ισορροπία, η αυτοπεποίθηση, η ελευθερία της έκφρασης, η αγάπη για τον εαυτό, καθώς δεν χρειάζεται κάποια διαφοροποίηση σε άλλο περιβάλλον.

Καθαρή ομιλία

Κάθε φορά που μιλάς στο παιδί σου, κάνε ξεκάθαρο μέσα σου τον στόχο σου. Κράτα στον νου σου τι επιθυμείς να σκεφτεί, να κάνει και να νιώσει ακούγοντάς σε. Στη συνέχεια, επίλεξε το πιο σημαντικό από όσα θέλεις να σκεφτεί, να κάνει και να νιώσει. Κάνε έναν έλεγχο της συμβατότητας με τις δικές σου συμπεριφορές και, αν θεωρείς πως είναι υπαρκτή, μίλησε απλά και ξεκάθαρα. Αν όχι, μίλησε πρώτα σε εσένα και κάνε τις επιλογές σου.

Ενεργητική ακρόαση

Άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς του παιδιού σου, άκουσε ενεργητικά. Άκουσε με την καρδιά, τον νου, τα μάτια και τα αυτιά. Παρατήρησε και ανάθρεψε έναν καλό ακροατή μέσα από τη δική σου δράση.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Καλλιέργησε τη δική σου συναισθηματική νοημοσύνη και δώσε στο παιδί σου παραδείγματα αυτεπίγνωσης, αυτοελέγχου, ενσυναίσθησης, κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τις δικές σου ενέργειες.

Επιλογές

Η Βιρτζίνια Σατίρ έλεγε πως «Οι άνθρωποι, όταν έχουν επιλογές, διαλέγουν την καλύτερη. Το πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζουν ότι έχουν επιλογές.» Δημιούργησε επιλογές. Επιλογές για εσένα και για το παιδί σου. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσες περισσότερες ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισης μιας κατάστασης από όσους αρχικά βλέπεις.

Μάθε το παιδί σου να ψάχνει δρόμους με όμορφα τοπία για να οδηγηθεί στον προορισμό του και όχι κακοτράχαλα μονοπάτια.

Ο ευάλωτος εαυτός

Δείξε τις αδυναμίες σου, αποδέξου τον εαυτό σου, αγάπησέ τον, αγκάλιασέ τον, συγχώρεσέ τον και μην σταματάς να εξελίσσεσαι. Φρόντισε τον εαυτό σου, γιατί ο εαυτός σου είναι το μόνο πράγμα που έχεις να προσφέρεις στο παιδί σου και στον κόσμο όλο και οφείλεις να το κάνεις γενναιόδωρα!

Πηγή: Τι πραγματικά ακούει το παιδί όταν του μιλούν οι γονείς – Πύλη Ψυχολογίας – Psychology.gr