Ποια είναι η αρχαιολατινική ιστορία ενός αγαπημένου φαγητού;
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κατσαράς, Φιλόλογος
Το στιφάδο, ο γνωστός τρόπος παρασκευής φαγητού με μικρά ολόκληρα κρεμμύδια και με πολλά μπαχαρικά, ανήκει στην κατηγορία των αντιδανείων. Συγκεκριμένα, κατάγεται από το βενετικό stufado και το λατινικό extufare που με τη σειρά τους ανάγονται στο αρχαιοελληνικό ρήμα τύφω που σημαίνει «περιβάλλω ή γεμίζω κάτι με καπνό». Από ‘δώ προέρχεται και το αντίστοιχο ουσιαστικό τύφος = ο ατμός υγρού που βράζει, ερμηνεία που δικαιολογεί απολύτως την ετυμολογία της λέξης στιφάδο, μιας κι ακριβώς μ’ αυτόν τον τρόπο ψήνεται το συγκεκριμένο φαγητό.