Υπάρχουν στιγμές που η ιστορική αφήγηση ανατριχιάζει, συγκλονίζει και συνάμα αφυπνίζει. Μία τέτοια εμπειρία είχε την ευκαιρία να ζήσει η σχολική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Επιμέλεια: Νίκος Αντωνούρης & Μαρία Μεντή, Φιλόλογοι
Μέσα από την παραστατική αφήγηση μαθητριών και μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ζωντάνεψε η φρίκη του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και αποδόθηκε φόρος τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας. Η μαρτυρία του τελευταίου Εβραίου Ροδίτη εν ζωή, κ. Vittorio Hasson, που προβλήθηκε μέσα από video, ανέδειξε μοναδικά την τραγικότητα του προσωπικού βιώματος, ενώ οι ξεχωριστοί καλεσμένοι, που τίμησαν την εκδήλωση του σχολείου μας, μας μετέδωσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο μηνύματα και αλήθειες ζωής που συγκίνησαν και άγγιξαν τις καρδιές μας.
Η διευθύντρια της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου, κ. Κάρμεν Κοέν, με τη μεστή αφήγησή της, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες για τον εκτοπισμό και την προγραμματισμένη εξόντωση των Εβραίων της Ρόδου, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για τη συναισθηματική μέθεξη των παριστάμενων και καθιστώντας την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας πράξη ζωής, που κινητοποιεί ουσιαστικά τις συνειδήσεις.
Από την άλλη, δύο πολύ ενδιαφέρουσες αφηγήσεις από τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ζαχαριάδη, πλούτισαν τη μνήμη μας με γεγονότα που οφείλουμε να θυμόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.
Ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας ήταν η παρουσία του κ. Isaak Habib, Εβραίου κατοίκου της Νότιας Αφρικής, του οποίου η οικογενειακή ιστορία σφραγίστηκε ανεξίτηλα από το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο κ. Habib, ξεναγός και καθηγητής Ιστορίας, με εξαιρετική γλαφυρότητα και αμεσότητα, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών μας και τα λόγια του διεύρυναν περισσότερο την αντίληψή μας για τις αρετές της ανεκτικότητας, του σεβασμού, της πίστης, της συγχώρεσης.
Οι σχολικές εκδηλώσεις αποτελούν για τα Εκπαιδευτήριά μας μία πολύτιμη ευκαιρία να εμπεδωθεί η ιστορική γνώση και να εκτιμηθεί η αξία της ιστορικής μνήμης. Για τον σκοπό αυτό, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, που ανέλαβαν την προετοιμασία του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, διδάχτηκαν με σύγχρονες, μαθητοκεντρικές μεθόδους τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα μαθήματα της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Παράλληλα, η προβολή της ταινίας «La vita e’ bella» τούς καθήλωσε με την αφοπλιστική εναλλαγή της χαράς και της τραγικότητας της ζωής, διδάσκοντας μοναδικά τις αξίες της αυταπάρνησης και της αγάπης. Όταν μία σχολική εκδήλωση χάνει τον τυπικό χαρακτήρα της και γίνεται μία αφορμή για περισυλλογή και εκτίμηση όσων αξίζει να οικοδομούν προσωπικότητες και κρατικούς θεσμούς, τότε σίγουρα η εκπαίδευση υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον ανθρωπιστικό της στόχο. Αισθανόμαστε βαθύτερα τις αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή όσο στα σχολεία μας καταδικάζουμε απάνθρωπες τακτικές και μαθαίνουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη των λαών και το αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια.
Φωτογραφίες