Την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας ταξιδέψαν πίσω στον χρόνο και έζησαν ξανά ένα από τα ωραιότερα πειράματα στην Ιστορία των Επιστημών, το πείραμα του Ερατοσθένη. Απλό, αλλά συναρπαστικό, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, είναι ένα μαγικό παιχνίδι με το φως και τις σκιές. Ένα «παιχνίδι», που απέδειξε επιστημονικά τη σφαιρικότητα της Γης.
Επιμέλεια δράσης: Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός
Μανώλης Κοντός, Φυσικός
Κάτω από τον ροδίτικο ουρανό, οι μαθητές μας και οι καθηγητές τους επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα του υπολογισμού της περιφέρειας της Γης αποτέλεσε μια ξεχωριστή ευκαιρία και εμπειρία για τους μαθητές, οι οποίοι θα επιστρατεύσαν την ευρηματικότητά τους, αλλά και τις γνώσεις τους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ομάδες, χρησιμοποιήσαν βασικές γνώσεις, όχι μόνο από το πεδίο των Μαθηματικών, αλλά και της Φυσικής και της Γεωγραφίας. Με τη χρήση απλών γεωμετρικών οργάνων, όπως ένας χάρακας ή ένας γνώμονας, μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού.
Η χρήση της τεχνολογίας κρίθηκε απαραίτητη, αφού η εφαρμογή Google Earth τούς χρειάστηκε για να εντοπίσουν τις συντεταγμένες του σχολείου μας καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις τους, υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο. Στο τέλος, κατέληξαν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης.
Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές αναβιώσαν στην αυλή του σχολείου τους την ιστορική μέτρηση που έκανε ο Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Φωτογραφίες