Στον Όμιλο μαγειρικής, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, μαγειρέψαμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό.

Επιμέλεια: Γιούλα Ρούσσου & Άννα Βαλσάμου, Καθηγήτριες-Υπεύθυνες Ομίλου μαγειρικής

 

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή και σχετίζεται κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς ψαρεύεται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθιμικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Φωτογραφίες