Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου και την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας παρακολούθησαν ταινίες στον κινηματογράφο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ», οι οποίες εντάσσονται στην ευρύτερη θεματική του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος
Το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Εβραϊκή Κοινότητα Ρόδου και το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, διοργανώνει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, που εντάσσονται στην ευρύτερη θεματική του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Μανώλη Κοντό και Κατερίνα Παπαδημητρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική ταινία, με τίτλο «La Rafle, Τη νύχτα που χάθηκαν τα αστέρια». Η ταινία στηρίχθηκε στο αποτρόπαιο γεγονός της μεγαλύτερης μαζικής σύλληψης Εβραίων στην Ιστορία, το βράδυ της 16ης Ιουλίου 1942, όταν αστυνόμοι και χωροφύλακες της γερμανοκρατούμενης Γαλλίας συγκέντρωσαν περισσότερους από 12.000 Εβραίους στο Παρίσι, για απέλαση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία.
Η δημιουργός της ταινίας ξετύλιξε στα μάτια μας συγκλονιστικές σκηνές, οι οποίες ζωντάνεψαν μία μελανή σελίδα ενός φιλελεύθερου και παραδοσιακά δημοκρατικού έθνους, το οποίο ποδοπάτησε τις αρχές του ανθρωπισμού, όταν βρέθηκε σε στιγμή αδυναμίας και πίεσης κατά τη διάρκεια του καθοδηγούμενου καθεστώτος του Βισί. Η ιστορική αξία της ταινίας έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι για πρώτη φορά όλο το σενάριο αφιερώθηκε σε μία τραγική πτυχή της εβραϊκής εξόντωσης, που στο παρελθόν είχε παρουσιαστεί ως δευτερεύον θέμα σε άλλες κινηματογραφικές παραγωγές.
Πέρα, όμως, από την ιστορική αξία, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας αγγίχθηκαν βαθιά από την αγωνία, την οδύνη και τις συγκλονιστικά ανθρώπινες στιγμές των εβραϊκών οικογενειών, που έπεσαν θύματα της ανήκουστης θηριωδίας του πογκρόμ. Η έμφαση που δόθηκε στα Εβραιόπουλα ανέδειξε την αθωότητα, την ευθύτητα, την τόλμη και την αυταπάρνησή τους και κινητοποίησε ουσιαστικά τα συναισθήματά μας. Οι περισσότεροι από τους μαθητές μας, στην ανατροφοδότηση που ακολούθησε για τις εντυπώσεις τους από την ταινία, αβίαστα εξέφρασαν τη συγκίνησή τους και κυρίως την ευχή τους να μην υπάρχουν ποτέ πια στο μέλλον τέτοια στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού.
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Άννας Βαλσάμου, Ελένης Γιακουμάκη, Μαρίας Μεντή και Γιάννας Ροδίτη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή ταινία «Η κλέφτρα των βιβλίων», με φόντο τα πέτρινα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. Η ταινία ζωντάνεψε στα μάτια των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών μία πραγματικά αξέχαστη ιστορία, που τους ενθουσίασε με τον ευρηματικό ρεαλισμό της και τους συγκίνησε με την τρυφερότητα και την ανθρωπιά της.
Μέσα από την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα για τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων και η θριαμβευτική νίκη ενός Αφροαμερικανού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την ενηλικίωση της Λίζελ, της μικρής κλέφτρας των βιβλίων. Η ηρωίδα άγγιξε τις καρδιές μας, γιατί κόντρα στον παραλογισμό και στις ζοφερές συνθήκες του πολέμου, ξεπέρασε τις αδυναμίες του αναλφαβητισμού της και ανακάλυψε την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων, πιστεύοντας τόσο πολύ στη δύναμή τους, ώστε με αυτά να κρατήσει στη ζωή ένα αγαπημένο της πρόσωπο.
Στη φρίκη του πολέμου, οι ανάγκες των ηρώων να σταθούν στη σκληρή πραγματικότητα αλλά και οι ανάγκες τους να διατηρήσουν ατόφια τη φιλία, την αγάπη, την ελπίδα και την πίστη θέριεψαν στην ψυχή τους με ανίκητη ορμή, θυμίζοντάς μας με συγκλονιστικό τρόπο τις αξίες της ζωής αλλά και την αδυναμία μας απέναντι σε όλα αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι σκηνές και οι εικόνες της ταινίας, καθώς εναλλάσσονταν με λυρικό και ποιητικό τρόπο ανάμεσα στη σκληρότητα και στη ζεστασιά, το χιούμορ και τη θλίψη, μάς προσκάλεσαν να συλλογιστούμε τη σημασία της αντοχής στις οδύνες της ζωής και το νόημα του αλτρουισμού, που αποτελεί πολύτιμη παρηγοριά στις ανατροπές της ζωής.
Φωτογραφίες