Την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας ανέλαβαν ρόλο εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο έννοιες της Φυσικής σε μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου. Μέσα από απλά πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης ανέδειξαν τους νόμους της Φυσικής, τους οποίους διδάχθηκαν στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

 

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «μαθητές διδάσκουν μαθητές» την Παρασκευή 13 Μαΐου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», σε ρόλο εκπαιδευτικού, δίδαξαν την ενότητα της πίεσης, θεωρητικά και πειραματικά, σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Η δράση με όνομα «Ταξίδι στις Φυσικοχώρες» έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο Σαλάκου. 

Οι μαθητές του σχολείου μας, αφού παρουσίασαν συνοπτικά τη θεωρία, ετοίμασαν 14 πειράματα. Κάθε πείραμα ήταν μια «Φυσικοχώρα». Τα μικρότερα παιδιά με το «διαβατήριο» που έλαβαν, περνούσαν από κάθε φυσικοχώρα και, αφού παρακολουθούσαν και συμμετείχαν στην πειραματική διαδικασία, κέρδιζαν τη σφραγίδα της χώρας. Το ταξίδι ολοκληρωνόταν, όταν όλοι οι μαθητές του δημοτικού έπαιρναν όλες τις σφραγίδες. Στο τέλος του ταξιδιού, οι μικροί μαθητές έλαβαν και από ένα συμβολικό δώρο, μια Beebar, τη μπάρα που έφτιαξε ο όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας του σχολείου μας, και έναν «Δύτη του Καρτέσιου» από τα πειράματα. 

Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν εντυπωσιακά. Τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου σε ρόλο καθηγητή απέκτησαν την εμπειρία για το πώς πρέπει να οργανώνεται ένα μάθημα και ένα πείραμα. Για να πετύχουν τον στόχο τους, έπρεπε να κατέχουν σε πολύ καλό βαθμό τη θεωρία, οπότε μελέτησαν τα αντίστοιχα κομμάτια διεξοδικά. Ανέπτυξαν πολλές δεξιότητες, όπως οργάνωση, συνεργασία, κατάκτηση γνώσης και επιπρόσθετα χάρηκαν τη διαδικασία, διασκέδασαν και ευχαριστήθηκαν πολύ. Όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν ότι θα ήθελαν να το επαναλάβουν. 

Τα παιδιά του δημοτικού αντίστοιχα είχαν την ευκαιρία να μάθουν ενότητες που ακόμα δεν είχαν διδαχθεί με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό μέσα από τα πειράματα. Εντυπωσιάστηκαν από τα πειράματα που ετοίμασαν για αυτά οι μεγαλύτεροι μαθητές σε κάθε φυσικοχώρα που επισκέπτονταν. Συμμετείχαν στη διαδικασία και έμαθαν με βιωματικό τρόπο. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά της Σαλάκου και ο πρόεδρος του χωριού μάς ξενάγησαν στον τόπο τους, όπου επισκεφτήκαμε ένα παραδοσιακό σπίτι, ένα παλιό ελαιοτριβείο και την βιβλιοθήκη του χωριού.  

Στο μικρό χρονικό διάστημα που διήρκησε η δράση (περίπου 4 ώρες) τα παιδιά κατάφεραν να αναπτύξουν φιλίες μεταξύ τους. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και όλα τα παιδιά θα ήθελαν να ξαναζήσουν κάτι παρόμοια!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σαλάκου Ελένη Δεριζιώτη, τις δασκάλες Αναστασία Μπάτζιου, Θεοφανία Κοντογιαννάκη και Σμαράγδη Γιακουμάρου για την εξαιρετική συνεργασία και ζεστή φιλοξενία τους, τα ενθουσιώδη παιδιά της Σαλάκου, τον δραστήριο πρόεδρο του χωριού Στέργο Αγγουρά και τον Αποστόλη Πεζουβάνη, που φροντίζει εθελοντικά τη βιβλιοθήκη του χωριού. 

Φωτογραφίες